Verre leerling Rembrandt zoekt expositieruimte in Amsterdam en Leiden

Rembrandtieke tekeningen met als thema 'artiesten&publiek'

ZAANDIJK, 20050824 -- ZAANDIJK - De Zaandijker beeldend kunstenaar Piet-Hein Zijl (geb. in 1946 in Koog aan de Zaan) weet zich sinds jaar en dag geïnspireerd door de grote Rembrandt. Nu de 400e verjaardag van de meester uit de Gouden Eeuw in 2006 nadert, is de oud-leerling van onder meer Piet Klaasse naarstig op zoek naar een passende expositieruimte van zijn naar de natuur gemaakte schetsen. In Leiden, Rembrandts geboortestad, en in Amsterdam, waar Rembrandt woonde, trouwde en stierf.


Op een dag in juli van dit jaar surfte Zijl op internet om meer over Rembrandt te weten te komen. En stuitte op het Rembrandtfestival. De tekenkoorts sloeg toe. De kunstenaar schetste op 15 juli -de 399e verjaardag van de heer Van Rijn- in Leiden, vervolgens tijdens het Catalaanse feest in Haarlem, in Archeon en tijdens Sail. Alles in een vrij traditionele, maar ook levendige en open, rembrandtieke stijl.

Met de -vele tientallen- tekeningen die de Zaankanter eerder maakte tijdens evenementen of concerten van artiesten en hun publiek, wil hij in Leiden, maar vooral in Amsterdam, een tentoonstelling houden. Mogelijk zelfs in meerdere galerieën. Musea zijn minder geschikt, omdat het ondanks het realisme recent werk betreft.

Piet-Hein Zijl exposeerde voor het eerst in 1969, als een van de Zeven Zaanse Grafici, met etsen. Een techniek die hij leerde van Gerrit de Jong, de nestor van de Zaanse grafiek. Zijl illustreerde diverse boeken, onder meer Kijk op kastelen (uitgeverij Waanders, 1975) en Onvoltooid verleden (uitgeverij Klaas Woudt, 1981).