Gemeente Lisse

07-07-2005 Website over samenwerking bollengemeenten!

detail: Website over samenwerking bollengemeenten! Op woensdag 6 juli 2005 is er een website gelanceerd die u op de hoogte houdt van de ontwikkelingen op het gebied van de samenwerking tussen de bollengemeenten Hillegom, Noordwijkerhout en Lisse: www.samenwerkingbollengemeenten.nl

Toespraak burgemeester A. Mans van Hillegom:
Welkom namens de drie samenwerkende gemeenten in de raadzaal van de gemeente Hillegom. Straks laten we hier de website de lucht in gaan! Dat is iets moois en daar wilden we aandacht aan besteden. De website zien we als een belangrijk communicatiemiddel naar inwoners, bedrijven, instellingen en verenigingen toe.

Maar eerst even terug naar het begin
De drie gemeenteraden hebben moties aangenomen en op basis daarvan is er op 8 maart van dit jaar door de colleges van Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout een Intentieverklaring getekend. Dit beteken-de de start van het ontwikkelen van een gezamenlijke strategische visie voor de drie gemeentes voor de komende 15 à 20 jaar.

Waarom samenwerken?
Voor samenwerking is o.a. gekozen, omdat een aantal gemeentelijke taken soms beter op grotere schaal kan worden uitgevoerd. Ook staan de gemeenten sterker bij de provincie en de rijksoverheid wanneer sommige gemeenschappelijke belangen gezamenlijk behartigd worden. U kunt hierbij denken aan het behoud van het open landschap in de Noordelijke Bollenstreek. Daarnaast kan samenwerking ten goede komen aan de kwaliteit van de dienstverlening aan de inwoner en kan de kwetsbaarheid van de gemeentes door samenwerking worden verminderd.

Waarom geen fusie?
Een fusie, zoals bij de gemeentes Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg, heeft niet de voorkeur van de drie gemeenten. Zowel Lisse en Hillegom, als Noordwijkerhout willen zelfstandig blijven, maar zien in dat een kleine gemeente relatief kwetsbaar is. De voorkeur gaat daarom uit naar niet-vrijblijvende samenwerking.

Opstellen van een strategische visie
Een extern bureau, Deloitte, helpt ons bij het opstellen van een strategische visie voor de Noordelijke Bollenstreek. Deze strategische visie is gericht op landschap en natuur, economische zaken en toerisme, verkeer en vervoer, milieu, ruimtelijke ordening, onderwijs en educatie, wonen, volksgezondheid en welzijn.

Hieraan koppelen we een strategisch beleidsplan voor de komende 5 à 10 jaar. De beleidsstukken worden voor eind 2005 aan de gemeenteraden voorgelegd. Doel is om de belangen op lokaal en regionaal niveau beter te kunnen behartigen, de kwaliteit van de dienstverlening te optimaliseren en de bestuurskracht te vergroten.

Het proces om tot een gezamenlijke visie te komen is in volle gang. Na de interviews in de organisaties hebben twee werkconferenties plaatsgevonden. In de laatste bijeenkomst hebben de drie gemeenteraden de lange termijn doelstellingen op het gebied van o.a. ruimtelijke ordening, economische ontwikkeling en toerisme besproken. Andere partijen worden ook betrokken in dit geheel. De belangrijkste zijn het personeel en de bedrijven, instellingen en verenigingen. Wij willen heel graag dat de inwoners van Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout meepraten over de toekomstplannen. Ideeën en mogelijkheden, maar ook twijfels kunnen immers beter worden uitgesproken nu de weg nog niet vastligt. Er worden daarom drie bijeenkomsten georganiseerd:

- Donderdag 25 augustus om 20.00 uur in de hal van het gemeentehuis van Noordwijkerhout.

- Dinsdag 30 augustus om 20.00 uur in hotel/restaurant Flora, Hoofdstraat 55 in Hillegom.

- Woensdag 31 augustus om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis van Lisse.

Op de hoogte blijven
De website is ontstaan uit het voornemen van de gemeenten Hillegom, Noordwijkerhout en Lisse om te gaan samenwerken. Via onder andere deze website willen we inwoners, bedrijven, instellingen en verenigingen op de hoogte houden en mee laten denken (denk aan bewonersavonden en opiniepeilingen).

Binnen een maand tijd is deze website tot stand gekomen. Samen hebben drie medewerksters van de drie gemeenten deze klus geklaard. Mijn dank gaat uit naar Marieke Elias, webmaster bij de gemeente Hillegom, Cynthia Versteeg, webcoördinator bij de gemeente Lisse en Ria Weijers, beleidsmedewerkster Communicatie bij de gemeente Noordwijkerhout.

Over de website
Wanneer we zodadelijk de website gaan bekijken, ziet u dat de uitstraling van deze gezamenlijke website aspecten heeft van elke gemeente op zich. Inspiratie is o.a. geweest het feit dat we in de bollenstreek zitten. Rekening is ook gehouden met de kleuren die horen bij de gemeenten, het rood, geel en blauw.

Tevens presenteren we hier het beeldmerk voor de samenwerking van de bollengemeenten (u heeft het al kunnen zien op de uitnodiging, het gebakje en het welkomstkaartje). Natuurlijk ziet u deze uitstraling terug in de website.

De structuur van de website maakt het mogelijk snel de juiste informatie te vinden. Wat kunt u er zoal lezen? U kunt er nieuwsbrieven lezen en beleidsstukken die in ontwikkeling zijn. In de nabije toekomst gaan we de website ook gebruiken om opiniepeilingen te houden en eventuele discussies te voeren met verschillende doelgroepen.

Openingshandeling
Ik wil de burgemeester van Lisse, mevrouw C. Langelaar, en loco-burgemeester van Noordwijkerhout, de heer J. Knapp, uitnodigen om gezamenlijk de website de lucht in de laten gaan.