Ingezonden persbericht


PERSBERICHT, augustus 2005

How to Occupy Space? Jongerenevent in de avonduren

25 augustus 2005, van 20.00 uur tot ca. 22.30 uur

Elk kunstwerk neemt ruimte in beslag. In een verzameling, tentoonstellingsruimte of in je hoofd, De ideeën achter een kunstwerk en de reacties er op zorgen ervoor dat het werk als het ware groeit en meer ruimte inneemt. In het kader van de tentoonstelling Occupying Space organiseren het Nederlands fotomuseum, TENT. en Witte de With het jongerenevent How to Occupy Space? Deze avond hebben studenten en jongeren de mogelijkheid om samen met elkaar de collectie van de Generali Foundation, een maatschappijkritische en conceptuele kunstverzameling, te bekijken en te bediscussiëren. In de dansworkshop van Alexandra van der Hilst beleven ze wat de ruimte met hen doet en wat zijzelf doen in de ruimte. De avond wordt afgesloten met een borrel en muziek van DJ De Werklozer, waarbij de jongeren zelf bepalen of ze wel of niet de dansvloer opeisen.

De Oostenrijkse verzekeringsmaatschappij Generali Foundation verzamelde aanvankelijk Oostenrijkse kunstwerken op papier voor de inrichting van het kantoor en hedendaagse sculptuur. Na verloop van tijd wilde de Generali Foundation kunstenaars ook de mogelijkheid bieden nieuw werk te maken. Door middel van vrije opdrachten kregen de kunstenaars bewegingsvrijheid om werk voor de kantoorgebouwen te maken. Opmerkelijk genoeg leidde deze manier van ruimte krijgen juist tot het denken over ruimte. Langzamerhand is het begrip `ruimte' de rode draad geworden in een collectie met meer dan 1700 werken van 160 verschillende kunstenaars.

How to Occupy Space? is een avond voor en door jongeren. Drie studenten van verschillende culturele studies, Brigitte Timmermans, Nina Boas en Vincent Cardinaal, leiden de deelnemers door de verschillende delen van de tentoonstelling. Anders dan de traditionele rondleiding is deze rondleiding interactief en wil het discussie losmaken bij de deelnemers. Alexandra van der Hilst is dans- en drama docente en zal deze avond de workshop How to Occupy Space? geven. In de workshop (start ca. 20.30 uur) bekijk je de museumruimte vanuit een heel ander perspectief en vanuit meer zintuigen dan de gebruikelijke ogen en oren. Bepaalde kunstwerken nodigen je uit om iets met hen te doen. Kom op tijd, want vol is vol! Om de avond passend te eindigen zal Dj De Werklozer muziek uit de jaren '60 en '70 draaien. Veel werk uit de collectie stamt uit deze tijd. Wie weet wordt er gedanst op dezelfde muziek als Valie Export en Peter Weibel?

Algemene Informatie
Toegang: jongeren / studenten gratis (anderen 5)
Bij de ingang van Nederlands fotomuseum / TENT. en Witte de With hangt een infobord met wat/waar/hoe de rondleidingen en workshop plaatsvinden. Voor meer informatie kijk op www.occupyingspace.nl

Voor vragen en reserveringen How to occupy space? bel 010 4110144 of e-mail brigitte@wdw.nl Met dank aan GENERALI verzekeringsgroep (Diemen),
Prins Bernhard Cultuurfonds en de Mondriaan Stichting



Ingezonden persbericht