Raad voor de Journalistiek

Donderdag 25 augustus 2005
Klacht van een slager tegen RTV Utrecht inzake het bericht Slager steekt medewerker neer. Klager stelt dat ten onrechte is vermeld dat hij betrokken is geweest bij een steekpartij en dat het bericht ook andere onjuistheden bevat. Zo is hij op geen enkel moment in verband met deze kwestie gedetineerd geweest en is bovendien geen enkele medewerker van de slagerij bij het incident betrokken geweest, aldus klager.
Klacht tegen de VARA betreffende haar handelwijze in een kort geding tussen klager en de VARA.
15.00 uur
Klacht tegen het Utrechts Nieuwsblad met betrekking tot het artikel Ruzie over illegale bouwsels. Volgens klagers is ten onrechte de indruk gewekt dat zij asociale buren zijn, die regels en afspraken aan hun laars lappen tegenover de gemeente en buurtbewoners. Verder stellen zij dat ten onrechte geen wederhoor is toegepast en dat het artikel diverse onjuistheden bevat. Bovendien is door de vermelding van persoonlijke gegevens hun privacy geschaad, aldus klagers. Klacht tegen Editie.nl en RTL Nieuws inzake berichtgeving over een aantal steekpartijen in Alkmaar, waarbij de zoon van een van de klagers ernstig gewond is geraakt. Volgens klagers hebben verweerders onzorgvuldig gehandeld door de naam van de jongen te noemen en door zonder toestemming een foto van hem te publiceren.

In het tweede halfjaar van 2005 zijn verder zittingen gepland op 9 en 23 september, 7 en 20 oktober, 4 en 18 november, 2 en 16 december. Nadere informatie over de klachten die tijdens een zitting mondeling worden behandeld, volgt ongeveer een week voor de zitting. Wijzigingen worden voorbehouden.