Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


Open dag nieuw Fruitkenniscentrum Randwijk

25 augustus 2005, 13.30 uur

Op donderdag 25 augustus is er een open dag op het nieuw gevormde Fruitkenniscentrum Randwijk. Fruittelers kunnen zich uitgebreid laten informeren over de laatste onderzoeksresultaten, nieuwe rassen en ontwikkelingen op het gebied van spuittechniek, oogstmechanisatie en wildafweer.

De naam Fruitkenniscentrum Randwijk zal veel fruittelers nog wat onwennig in de oren klinken. Binnen het Fruitkenniscentrum zal een brede kennis en ervaring op fruitgebied gebundeld worden. Deelnemende partijen zijn o.a. PPO, Fruitconsult, Inova Fruit, Plant Research International, de NFO, Productschap Tuinbouw en Vernooy. In het Fruitkenniscentrum kan de teler met al zijn vragen terecht. Op donderdag 25 augustus nemen de deelnemende partijen het startschot voor het nieuwe Fruitkenniscentrum geven met een uitgebreide open dag, voorzien van een feestelijk tintje.

Proeven bekijken
Op diverse manieren kunnen de telers kennis nemen van de laatste resultaten van het lopende onderzoek, bijv. proeven bezoeken proeven naar bestrijding van zwartvruchtrot, kankerbestrijding door het met de beregeningsinstallatie meegeven van kalk en het onderzoek naar optimale groeiremming bij peer.
Tijdens het middagprogramma staat een bezoek aan het Pilot-perceel van Inova Fruit op het programma en wordt ingegaan op de ervaringen en resultaten van Smartfresh van het afgelopen seizoen. De onderzoekers zijn de hele middag en avond aanwezig om aan de hand van informatieposters hun werk toe te lichten en vragen van telers te beantwoorden.

Mechanisatie en insecten
Het avondprogramma bestaat uit twee lezingen ("Bestrijding van insecten" en "Dode knoppen") en een spuit- en oogstdemonstratie waarbij een aantal leveranciers hun machines demonstreren. Dit zijn: Agri-com, Hol mechanisatiebedrijf, van Westrenen mechanisatie, Dik van der linden fruitteeltmechanisatie, Machinefabriek van den Munckhof, KWH wervelwind Ook zal de door Burgs Machinefabriek op de markt gebrachte oogstband voor appels en peren getoond worden. De firma Vöen demonstreert de Rodenator, een apparaat om woelratten te bestrijden en het bedrijf Mundi-sound is aanwezig met apparatuur om vogels te verjagen.

Programma:

* 13.00 uur Ontvangst + koffie

* 13.25 uur Start middagprogramma. Aan bod komen:
+ Bezoek + toelichting Pilot perceel Inova Fruit door Jos de Wit (Fruitconsult)

+ Onderzoek zwartvruchtrot door Peter Frans de Jong (PPO)
+ Onderzoek kankerbestrijding met kalk door Bart Heijne (PPO)
+ Onderzoek groeiregulatie peer door Frank Maas (PPO)
+ Bepaling Pluktijdstip en ervaringen Smartfresh door Jan Peeters (Fruitconsult)

* 16.45 uur Opening Fruitkenniscentrum Randwijk door Ernst van den Ende (PPO) en Johan van Haarlem (NFO)

* 17.00 uur Mogelijkheid wat te eten en te drinken (Beschikbaar gesteld door de partijen in het Fruitkenniscentrum)
* 18.25 uur Start avondprogramma met:

+ Lezing Dode knoppen (PPO)

+ Lezing Insectencomplex door Henny Balkhoven (Fruitconsult)
+ Demonstratie spuittechniek, Oogstmechanisatie en wildafweer.

Tijdens het eten en gedurende het avondprogramma is er de gelegenheid om aan de hand van informatieposters met de onderzoekers te praten over de verschillende onderzoeksprojecten.

Het Fruitkenniscentrum Randwijk is te vinden aan de Lingewal nr 1 in Randwijk.