Gemeente Utrecht

Spectaculaire Romeinse vondst in Leidsche Rijn

Op donderdag 25 augustus opent burgemeester Brouwer-Korf van Utrecht het tijdelijke archeologiemuseum in het kader van 10 jaar Leidsche Rijn. Zij geeft daarmee gelijk het startsein voor het feestweekend van 27 en 28 augustus ter ere van de tiende verjaardag van het Utrechtse stadsdeel. Bij de opening onthult zij een unieke archeologische vondst, die is opgegraven in De Woerd, een wijk in aanbouw in Leidsche Rijn. Het gaat om stuk bronskunst uit de tweede eeuw na Chr.. De versiering van het object is zo bijzonder dat archeologen spreken van een wereldvondst.

Het stuk is gevonden op de bodem van een waterput, op enkele honderden meters van een Romeinse legerkamp in Leidsche Rijn. Er zijn aanwijzingen dat het object daar is geofferd, waardoor het in voortreffelijke staat bewaard is gebleven. Onderzoek en raadpleging van experts in binnen- en buitenland heeft tot nu toe geen vergelijkbare vondsten opgeleverd. Origineel en een replica worden donderdag voor het eerst getoond.

Middeleeuws huishouden Behalve deze vondst zijn op de expositie een eg en verschillende metalen voorwerpen uit de Middeleeuwen te zien, zoals pijlpunten, mantelspelden, gereedschappen en sleutels. De grotendeels ijzeren voorwerpen zijn afkomstig uit een twaalfde-eeuwse nederzetting op de oever van de Oude Rijn. De voorwerpen bieden een kijkje in een huishouden uit een ver verleden. Wat opvalt, is dat de vorm van sommige voorwerpen na bijna duizend jaar niet of nauwelijks is veranderd. Op de expositie zijn verder foto's van archeologische vondsten in Leidsche Rijn van de fotograaf Harold Strak te zien.

Rijke historie De expositie geeft een beeld van de rijke historie van het gebied rond de Leidsche Rijn. Sinds 1997 vinden hier grootschalige opgravingen plaats en daarbij zijn bewoningssporen aangetroffen die teruggaan tot de Bronstijd (2000 - 800 v. Chr.). Verder zijn indrukwekkende vondsten uit de Romeinse tijd (12 v. - 406 na Chr.), zoals wachttorens en schepen, en uit de Middeleeuwen (450 - 1500 n. Chr.) gevonden.

Feestweekend Deze archeologie-expositie is een van de vele activiteiten in het kader van het feestweekend van 27 en 28 augustus. Onder het motto "Ontdek Leidsche Rijn' viert het Utrechtse stadsdeel dit weekend haar tiende verjaardag. De festiviteiten benadrukken het rijke verleden van dit nieuwe stadsdeel. Zo komen Romeinen en Vikingen tot leven, die op verschillende locaties vertellen over hun belevenissen in Leidsche Rijn. Ook wordt er een Romeinse wachttoren van bamboe gebouwd op de plek waar deze torens 2000 jaar geleden ook stonden. Speciaal voor dit weekend is er een fietsroute samengesteld, die leidt langs bezienswaardigheden op het gebied van architectuur en natuur en langs archeologische ontdekkingen. Daarnaast is er een uitgebreid cultureel programma, vele kinderactiviteiten en een woonmanifestatie waarop het actuele woonaanbod wordt gepresenteerd.

Archeologie museum Leidsche Rijn Restaurant De Hoge Weide van 't Groene Sticht, Ab Harrewijnstraat 45, Leidsche Rijn Utrecht.. Geopend zaterdag 27 en zondag 28 augustus van 11.00 tot 17.00 uur.

Feestweekend 'Ontdek Leidsche Rijn' Op verschillende locaties in Leidsche Rijn Utrecht, Zaterdag 27 en zondag 28 augustus van 11.00 tot 18.00 uur. Het volledige programma staat op: www.leidscherijn.nl

Noot voor de media: Meer informatie is verkrijgbaar bij Jurjen van Keulen, Projectbureau Leidsche Rijn van de Gemeente Utrecht, tel 030 286 40 54.

In aanvulling op het persbericht over de spectaculaire Romeinse vondst in Leidsche Rijn hierbij de routebeschrijving. Onthulling: donderdag 25 augustus om 11.00 uur Restaurant De Hoge Weide van 't Groene Sticht, Ab Harrewijnstraat 45, Leidsche Rijn Utrecht.

Routebeschrijving Auto vanuit de richting Amsterdam (A2):
* Afslag 7 'Oog in Al';

* Aan het einde van de afrit linksaf;

* Neem op de rotonde de afslag helemaal links; deze weg heet De Hoge Weide
* De weg volgen; de weg wordt Langerakbaan;
* Bij de 2e stoplichten rechts; dit is het Klifrakplantsoen;
* Rechtdoor en via een bruggetje het water oversteken;
* De eerste straat links;

* dit is de Ab Harrewijnstraat. Recht voor u ziet u een pleintje met daarachter een boerderij. In deze boerderij is het restaurant en vergadercentrum De Hoge Weide gevestigd.

Auto vanuit de richting Den Haag (A12)

* Afslag 15 'De Meern';

* Aan het einde van de afrit linksaf;

* Bij de stoplichten rechtsaf;

* Bij de rotonde linksaf;

* Aan het eind van de weg rechtsaf; dit is de Langerakbaan;
* Bij de tweede stoplichten gaat u linksaf: het Klifrakplantsoen;
* Rechtdoor en via een bruggetje het water oversteken;
* De eerste straat links; dit is de Ab Harrewijnstraat. Recht voor u ziet u een pleintje met daarachter een boerderij. In deze boerderij is het restaurant en vergadercentrum De Hoge Weide gevestigd.

Auto vanuit richting Arnhem (A12) of Den Bosch (A2)
* Volg de borden richting Den Haag (A12);

* Afslag 15 'De Meern';

* Einde africht rechtsaf;

* Bij de stoplichten rechtdoor;

* Bij de rotonde linksaf;

* Aan het eind van de weg rechtsaf; dit is de Langerakbaan;
* Bij de tweede stoplichten gaat u linksaf: het Klifrakplantsoen;
* Rechtdoor en via een bruggetje het water oversteken;

De eerste straat links; dit is de Ab Harrewijnstraat. Recht voor u ziet u een pleintje met daarachter een boerderij. In deze boerderij is het restaurant en vergadercentrum De Hoge Weide gevestigd.