Gemeente Boskoop



Bouw Multifunctioneel Centrum kan beginnen (23-08-2005)

Donderdag 18 augustus heeft het college van Burgemeester en Wethouders de bouwvergunning 2e fase voor het Multifunctioneel Centrum (MFC) verleend. Dit betekent dat de bouw van het voor Boskoop zo belangrijke MFC kan starten. De inzet is dat de eerste paal in september 2005 kan worden geslagen. Dan kan het ontwerp van het MFC, dat de gemeente in overleg met toekomstige gebruikers heeft gemaakt, worden gerealiseerd. De precieze startdatum van de bouw zal onder andere via de Gouwe Koerier worden aangekondigd. Het is de bedoeling dat het MFC, waar (school)sport- en ontspanningsactiviteiten onder één dak plaatsvinden, in de loop van 2006 zijn deuren opent.

Wat houdt het besluit in?
De bouwvergunning 2e fase behandelt de technische aspecten die bij de realisatie van het gebouw, de weg en de brug van belang zijn. Deze aspecten zijn getoetst aan het Bouwbesluit en de Bouwverordening. De vergunning is verleend omdat bij de toetsing bleek dat de vergunning aan alle voorwaarden voldoet. Hierdoor kan de gemeente de bouw van het MFC daadwerkelijk starten. De bouw van de toegangsbruggen, infrastructuur en parkeerterrein kan pas starten als de daarvoor benodigde kapvergunning is verleend.

Een terugblik op de afgelopen maanden
Na de in 2004 gehouden communicatie- en inspraakavonden is de laatste maanden hard gewerkt aan de realisering van het MFC. Zo is in nauw overleg met de toekomstige gebruikers het ontwerp van met name de sociaal-culturele ruimten in het MFC geoptimaliseerd. Hierdoor voldoet de definitieve plattegrond zo goed als mogelijk aan de wensen en eisen die door de toekomstige gebruikers, waaronder de huidige gebruikers van het Praathuis, zijn geuit. Naast de sporthal, die in drie gedeelten kan worden gesplitst, komen er maar liefst twee ontmoetingsruimten (één voor sport en één voor sociaal-culturele gebruikers). Daarnaast zijn er nog zes multifunctionele ruimten, waarvan twee worden ingericht voor de naschoolse opvang voor kinderen van 4-12 jaar. Voor deze doelgroep worden speciale voorzieningen aangebracht zoals kindertoiletjes en een buitenruimte.

Verleende ontheffing en vergunningen
Naast het overleg met de toekomstige gebruikers van het Multifunctioneel Centrum en de omwonenden heeft de gemeente ook op het gebied van de vergunningen niet stil gezeten. De afgelopen maanden heeft de gemeente de volgende benodigde vergunningen en goedkeuringen verkregen:


1. Een verklaring van geen bezwaar van de provincie.
2. Vrijstellingsbesluit en bouwvergunning 1e fase. Het perceel waar het MFC zich zal vestigen heeft op dit moment de bestemming sierteelt en groen. Om het MFC te kunnen bouwen moet deze bestemming worden gewijzigd. Hiervoor heeft de gemeente op 15 februari 2005 een vrijstellingsbesluit genomen en is tegelijk de bouwvergunning 1e fase verleend voor de realisatie van het gebouw en de infrastructurele werken.

3. In maart 2005 heeft de gemeente van het ministerie van Landbouw, Visserij en Natuur ontheffing van de Flora en Faunawet gekregen voor een tweetal beschermde diersoorten (vissen). Hierna zijn op het perceel van het MFC enkele natuurvriendelijke oevers aangelegd en is de sloot gedempt.

4. In april 2005 heeft de gemeente een `Keur van het Hoogheemraadschap Rijnland' ontvangen. Dit betekent dat de gemeente grond mag ontgraven, beschoeiing mag aanleggen, water elders moet compenseren, de ontsluitingsweg op de dijk en de toegangsbrug naar de Snijdelwijklaan mag aanleggen.

Nog benodigde vergunning
Voor de bouw van de bij het MFC horende infrastructuur, toegangsbruggen en parkeerterrein is een kapvergunning nodig. Hiervoor moet namelijk een aantal bomen worden gekapt onder andere van het zogenaamde `Snijdelwijkbosje'. Het college heeft geprobeerd deze bomen te behouden door te bekijken of een noordelijke noodontsluitingsweg aangelegd kon worden. Het bleek helaas onhaalbaar om deze noordelijke noodontsluitingsweg te realiseren. Voor alle te kappen bomen geldt een herplantingsplicht. Het college verwacht de kapvergunning binnenkort te verlenen.

Vooruitblik
Nu de bouwvergunning 2e fase is verleend, kan de gemeente binnenkort beginnen met de bouw van het MFC. Wanneer de kapvergunning is verleend kan ook gestart worden met de bouw van de benodigde infrastructuur, toegangsbrug en parkeerterrein. Het is de bedoeling dat het MFC in de loop van 2006 zijn deuren opent. Dan kunnen de 1500 leerlingen van vijf basisscholen, het Coenecoop college en honderden leden van sportverenigingen van het Centrum gebruik gaan maken. Ook diverse culturele en sociale activiteiten krijgen dan in het MFC een plaats. Hiermee wordt de vaak gevraagde uitbreiding van culturele en sociale activiteiten gerealiseerd.