Gemeente Dongen


Stille gebieden beschermen, maar ook ruimte bieden aan bedrijvigheid 25-08-2005
Gemeente presenteert conceptnota Industrielawaai Geluid kun je meten, maar of je het hinderlijk vindt, is vooral een gevoelskwestie. Iedereen ervaart geluiden verschillend: de een kan zich vreselijk ergeren aan geluid dat een ander normaal vindt. De gemeente Dongen vindt het belangrijk bewoners te beschermen tegen geluidsoverlast en bedrijven kaders te bieden waarbinnen ze geluid mogen maken. Daarom heeft zij een conceptnota Industrielawaai opgesteld.

Voor het opstellen van de nota zijn metingen verricht en berekeningen gemaakt. De gegevens zijn verwerkt in een vlekkenkaart met gebiedsomschrijving. In de conceptnota staat kortweg welke geluidsnormen de gemeente wil vaststellen voor bedrijven in de verschillende gebieden in de gemeente. Die normen vormen het uitgangspunt bij het verlenen van milieuvergunningen aan nieuwe en bestaande bedrijven. Daarmee wordt de nota een soort toetsingskader. Overigens bleek uit de metingen dat Dongen best een stille gemeente is.

Jaarlijkse evaluatie
Wethouder Joop Velthoven: Door het vaststellen van de nota kunnen we binnen Dongen maatwerk leveren. Stille gebieden kunnen we beter beschermen en er is ruimte voor industrieterreinen. Hierdoor kunnen we het woon-, werk- en leefklimaat optimaal beschermen. Overigens is de nota geen eenmalig boekwerk, maar een instrument om mee te werken. We zullen het beleid jaarlijks evalueren en waar het beter kan verbeteringen aanbrengen, zodat we onze dienstverlening daarop kunnen aanpassen.

Presentatie
Het is de bedoeling dat de raad de nota in december van dit jaar vaststelt. Voordat het formele inspraaktraject begint, wil de gemeente de conceptnota eerst presenteren en bespreken. Daarom staat de nota vanaf 25 augustus op www.dongen.nl. Daarnaast houdt de gemeente op donderdag 22 september om 20.00 uur een informatiebijeenkomst in het gemeentehuis. Daar kunnen betrokken partijen, zoals ondernemers, meedenken over de definitieve invulling van de geluidskaart. Vervolgens zal de nota waar mogelijk worden aangepast en ter inzage worden gelegd.