Gemeente Harderwijk


Harderhout II biedt grote groenbeleving

In Drielanden, tussen Muziekland IV en de Groene Zoomweg, verrijst in de naaste toekomst Harderhout II. Het gemeentebestuur wil hier tussen 2007 en 2009 zo'n 750 woningen laten bouwen, in een groene ambiance. Niet voor niets heet dit nieuwe deel Harderhout; `hout' staat voor bos.

Het ontwerp voor het uitwerkingsplan is nog niet af, Harderhout verkeert nog in de fase van `beleidsvoornemen', maar al wel met allerlei suggesties, zoals een sterke groenbeleving en zeven buurtjes met elk hun eigen stijl en sfeer. Wethouder De Lange van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening omschreef het afgelopen maandag tijdens de perspresentatie als een `tuindorp'.

De woningbouw in Drielanden verloopt voorspoedig. Muziekland IV, een buurt in de stijl van de jaren dertig, ligt op stoom en was snel verkocht. Harderhout II wordt de eerstvolgende Drielandense buurt, tussen de Waterplassteeg en de Groene Zoomweg. Sinds deze week heeft iedereen gelegenheid tot inspraak. Het `Beleidsvoornemen Harderhout II' ligt vanaf vandaag, 26 augustus voor iedereen zes weken ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Hierin staan de randvoorwaarden en uitgangspunten voor de opzet van de nieuwe woonbuurt. Heeft u wensen of opmerkingen, dan kunt u ze gedurende de inzageperiode bij de gemeente kenbaar maken (zie elders op deze pagina).
Na deze periode nodigt de gemeente bovendien alle insprekers uit om hierover verder van gedachten te wisselen. De inspraakreacties worden vervolgens gebundeld en voorzien van ambtelijk commentaar aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders, dat over de inspraak en over het uitwerkingsplan beslist.

Eigen gezicht
Uitgangspunt bij de ontwikkeling van woningbouwplannen voor Drielanden is dat de woonbuurten duidelijk van elkaar verschillen. Elke buurt heeft een herkenbaar eigen gezicht. Aan de nieuwste woonbuurt Muziekland IV bijvoorbeeld is dat goed te zien. Dit principe zal bij volgende woonbuurten worden doorgezet. Harderhout II zal dan ook duidelijk verschillen van `buurbuurt' Muziekland IV.

Het is altijd al de intentie geweest om in het volgende deel van Drielanden een bosachtig woonmilieu te realiseren. Het is het hoogst gelegen deel van Drielanden, en ligt ook het dichtst bij de Veluwe. Die aansluiting met de Veluwe willen de ontwerpers proberen zichtbaar te maken. Als blijft dat relatief, bij een bebouwingsdichtheid van ongeveer 30 woningen per hectare. Met die zelfde intentie wordt ook de ruimtelijke structuur van Harderhout II ontworpen. De buurt zal daarom worden doorsneden door enkele forse groenstroken die met bomen worden beplant. In Harderhout worden ook op de geluidswal langs de Groene Zoomweg bomen aangeplant. Met bestaande bomen wordt waar mogelijk rekening gehouden. Als je langs Harderhout rijdt, de buurt binnenrijdt of de woonstraat inkomt., meestal beleef je straks een groen gevoel. Het gemeentebestuur heeft de in vakkringen befaamde landschapsarchitect Hyco Verhaagen ingehuurd om Harderhout tot iets bijzonders te maken. Overigens zal het woningaanbod bestaan uit de normale Harderwijkse mix van goedkope en duurdere, huur- en koopwoningen.

Een storend element, de hoogspanningsleiding die Harderhout II doorsnijdt, gaat zeer waarschijnlijk verdwijnen. In het globale bestemmingsplan Drielanden-Zuid werd nog rekening gehouden met de masten en draden. Inmiddels zijn de inzichten gewijzigd, er wordt nu van uitgegaan dat de hoogspanningsleiding ondergronds gaat, vermoedelijk langs de Groene Zoomweg. Het ontwerp voor Harderhout II is nog niet klaar, maar het Beleidsvoornemen Harderhout II bevat wel een indicatieve schets die laat zien hoe de woonbuurt er ongeveer zou kunnen gaan uitzien. Als u nieuwsgierig bent naar de nieuwste buurt van Drielanden en Harderwijk, bezoek dan ons digitale informatiepunt www.harderwijk.nl (zoek onder wonen en leven > ruimtelijke ordening > bestemmingsplannen in ontwikkeling) .
Heeft u opmerkingen bij de plannen: laat het de gemeente dan weten!

Informatie: afdeling Ruimte en Economie, tel. 411 153.