Gemeente Utrecht


VRAGEN inzake handhaving winkeltijden op zondag in Utrecht

93 Vragen van de heer drs. W.G. Rietkerk
(ingekomen 25 augustus 2005)


Winkels toch open op zondag?

Op 1 juni is in Utrecht het referendum gehouden over het openen van de winkels op zondag. De uitslag was duidelijk: meer dan zestig procent stemde tegen. De Utrechter liet duidelijk blijken dat hij de rust van de stad op zondag erg waardeerde en liever de zondag als vaste vrije dag bleef zien. Het is dan aannemelijk dat het college in de uitvoering van het beleid deze uitslag respecteert. De VVD gaf als collegepartij ook aan de handhaving hiervan nauwlettend te volgen.

In een artikel van de stadskrant 'Ons Utrecht' (24 augustus) viel te lezen dat de gemeente een vierentwintiguurs economie wil voorkomen. Ook blijkt zeer duidelijk uit een vorig artikel in hetzelfde stadsblad en uit contacten met ondernemers dat de meeste filiaalhouders geen heil in zondagsopening van hun zaak zien. De gemeente heeft als taak dit recht op rust te beschermen en oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Uit hetzelfde artikel blijkt echter dat er ook na 1 juni verschillende winkels de winkeltijdenwet ontduiken door toch hun zaak open te stellen op zondagen. Er zijn echter geen tekenen die erop wijzen dat de gemeente een consistent beleid voert en deze winkels gericht aanpakt. Ook de VVD stelt in Ons Utrecht dat het oneerlijk is als er niet opgetreden wordt tegen winkels die zich niet aan het gemeentebeleid houden.


Dit leidde bij de ChristenUnie tot de volgende vragen:

1. Bent u het met ons eens dat de Utrechtse bevolking een duidelijke visie heeft gegeven op de openingstijden van winkels op zondag?
2. Klopt het dat het college de uitslag van het referendum wel overgenomen heeft en mogen wij aannemen dat zij als betrouwbare overheid deze tweede volksraadpleging van Utrecht zal verwerken in haar beleid?
3. In het artikel stond geschreven dat de gemeente wel met specifieke gevallen bezig is, maar geen vast beleid heeft. Wanneer is het college van plan om met een duidelijke beleid te komen op het gebied van de zondagssluiting?
4. Wat gaat u eraan doen om de onduidelijkheid die op het moment onder de ondernemers leeft, weg te nemen?


---- --