Gemeente Ede

nummer 158 / Ede, 25 augustus 2005

Schuldhulpverlening gehandhaafd; kredietverstrekking naar Stadsbank Arnhem
Kredietbank stopt na 50 jaar

De gemeentelijke Kredietbank Ede stopt per 1 oktober met het verstrekken van kredieten. De Stadsbank Arnhem neemt die taak over en ook alle lopende contracten. Vanaf 1 oktober zal de Stadsbank Arnhem wekelijks spreekuur houden in Ede. De kredietmogelijkheden blijven hierdoor volop aanwezig voor de inwoners van Ede en de regiogemeenten.

Teruglopende kredietomzet
De Edese Kredietbank kampt, evenals andere kredietbanken, al jaren met een teruglopende kredietomzet. Dit komt doordat de Kredietbank vanaf 2001 geen commerciële kredieten meer mag verlenen. Vanaf die tijd verstrekt de Kredietbank alleen nog sociale kredieten. En ook die lopen de laatste tijd sterk terug, waardoor de exploitatie niet meer via eigen inkomsten is rond te krijgen. Burgemeester en wethouders hebben daarom de toekomst van de bank onderzocht. Daarbij heeft het college ook de deelnemende regiogemeenten in de bank betrokken (Wageningen, Veenendaal, Rhenen, Scherpenzeel en Renswoude). De beste optie blijkt opsplitsing van de taken. Het college stelt de gemeenteraad nu voor om de krediettaak over te dragen aan de collega stadsbank in Arnhem en de schuldhulptaken onder te brengen bij een Bureau Schuldhulp en Budgetadvies bij de gemeentelijke afdeling Werk, Inkomen en Zorg. Een ontwikkeling die al bij meerdere (kleine) kredietbanken is doorgevoerd.
Het kredietaanbod blijft op deze manier goed toegankelijk voor de inwoners van Ede en de regio. Het sociaal krediet blijft gehandhaafd, maar dan via een andere aanbieder. Kredieten kunnen bij de Stadsbank Arnhem schriftelijk of via internet worden aangevraagd. Aanvraagformulieren zijn verkrijgbaar in wachtruimten van sociale diensten en gemeentehuizen. Ook houdt de stadsbank vanaf 1 oktober elke maandochtend spreekuur in het huidige kantoor van de kredietbank aan de Bergstraat 2 in Ede.

Bureau Schuldhulp
De schuldhulptaken worden straks verricht door een Bureau Schuldhulp, dat voorlopig blijft gehuisvest in gebouw de Sterrenberg. De schuldhulp zal bestaan uit het regelen van schulden, budgetbeheer en budgetbegeleiding.
Alle klanten, werkrelaties en instanties krijgen in september een uitvoerige brief over de veranderingen. Overige inwoners worden geïnformeerd via de media.
Als de gemeenteraad in zijn vergadering van 15 september a.s. met deze veranderingen instemt betekent dit het einde van de Kredietbank Ede, die juist op 1 augustus 50 jaar bestaat. In al die jaren heeft de kredietbank een erg waardevolle bijdrage geleverd aan het sociale beleid van Ede en dat van de deelnemende regiogemeenten in de bank.
---