Stadsdeel Amsterdam Centrum

Aanpak Leidsebuurt gaat beginnen

Het Dagelijks Bestuur heeft op 16 augustus 2005 op voordracht van stadsdeelwethouder Els Iping ingestemd met de Visie en het Plan van Aanpak Leidsebuurt.

Coördinerend wethouder Els Iping:

De buurt heeft veel kwaliteiten, maar iedereen is het er over eens dat die onvoldoende uit de verf komen. Het Leidseplein heeft het door zijn ligging in zich om dé ontmoetingsplek te zijn voor Amsterdammers, buurtbewoners, ondernemers en bezoekers, maar dat is het niet. Met deze visie en het plan van aanpak is een belangrijke stap gezet naar een kwaliteitsverbetering van de Leidsebuurt.

De doelen

De komende jaren wil het stadsdeelbestuur onder andere bereiken dat het culturele aanbod in de Leidsebuurt blijft, maar ook wordt versterkt en zichtbaarder wordt. De kwaliteit van de horeca moet verbeteren en het bestuur wil stimuleren, dat de horecabranche en de cultuur meer gaan samenwerken. Er moet meer rust in het verkeersbeeld komen, de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid moeten worden verbeterd en er moet meer eenheid, samenhang en allure in de openbare ruimte komen.

Plan van aanpak

Dit alles moet leiden tot een schone, hele en veilige buurt van hoge kwaliteit. Daarvoor is samenwerking met alle partijen in het gebied nodig. In het plan van aanpak worden deze doelstelling uitgewerkt. Als eerste actie is nu al opdracht gegeven voor een verkeerskundig onderzoek. Een ander project is de aanleg van een fontein voor hotel Américain in 2006. Andere concrete projecten zijn de verbetering van de vergunningverlening en de handhaving van de horecaregels. Ook wordt een Leidsepleinoverleg opgezet met alle mogelijke betrokkenen: bewoners, ondernemers, stadsdeel en politie.

Een bijzonder gebied

De Leidsebuurt is een bijzonder gebied. In deze buurt is een grote concentratie van theaters, bioscopen en (muziek)podia; het Leidseplein is hét cultuurplein. Het is een groot uitgaansgebied en tegelijkertijd een gemengde buurt met winkels, kantoren en woningen. Het bestaat niet uit één duidelijk aaneengesloten afgebakende ruimte, maar uit meerder deelgebieden met elk hun eigen karakter. Ten slotte lopen door de buurt enkele belangrijke doorgaande wegen en openbaar vervoerlijnen.

Werkconferentie

De Visie en Plan van Aanpak zijn het resultaat van de werkconferentie Nieuw licht op de Leidsebuurt van 10 februari 2005. De aftrap van de gebiedsgerichte aanpak werd gegeven op 26 oktober 2004 toen de Bestuursopdracht gebiedsgerichte aanpak Leidseplein, Leidsebuurt, Max Euweplein en omgeving is vastgesteld.

Meer informatie?

Lees ook 'de visie en plan van aanpak gebiedsgerichte aanpak Leidsebuurt' (pdf-bestand, 5 kb).

De bijlagen op deze website worden aangeboden in de vorm van Pdf-bestanden. Als u dit bestandsformaat niet kunt openen, kunt u hier Acrobat Reader downloaden. getacro.gif