Ingezonden persbericht


Uitbreiding pleegzorg Zuid-Holland

De pleegzorg in Zuid-Holland wordt per direct met 25 plaatsen uitgebreid. De extra plaatsen zijn hard nodig omdat er kinderen op de wachtlijst staan, terwijl er pleegouders beschikbaar zijn om de kinderen in het gezin op te nemen. "Geld voor ondersteuning en pleegkostenvergoeding is het enige dat ontbrak" aldus verantwoordelijk gedeputeerde Lennie Huizer. Een pleegzorgplaats kost jaarlijks bijna ¤ 10.000,00.

Naast de capaciteitsuitbreiding werkt Horizon, de Zuid-Hollandse aanbieder van pleegzorg, aan het terugdringen van de wachtlijst door een doelmatige instroom van pleegkinderen. Hierover maakt Horizon afspraken met Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland, de toegang tot de jeugdzorg. De afspraken moeten ertoe leiden dat de hulpvraag van het pleegkind en het doel van de behandeling duidelijk zijn voordat het kind in het pleeggezin wordt opgenomen. Deze actie van Horizon sluit aan op de aanbevelingen van de Inspectie Jeugdzorg over de kwaliteit van pleegzorg.

Stichting HorizonIn Zuid-Holland verzorgt de Stichting Horizon sinds 1 januari 2003 de pleegzorg. Horizon ontvangt hiervoor van de provincie dit jaar een subsidie van 7,2 miljoen euro. Er zijn met de uitbreiding 711 plaatsen in pleeggezinnen beschikbaar. Pleegzorg heeft verschillende vormen: reguliere pleegzorg, dagpleegzorg, weekendpleegzorg, crisispleegzorg, adoptiepleegzorg, therapeutische gezinsverpleging en pleegzorg voor kinderen met een licht verstandelijke handicap.