Intel helpt IT-managers managen

Minder IT-hoofdpijn, soepelere bedrijven

Kontich, 25 augustus 2005 - Intel helpt IT-managers slagvaardiger te zijn bij het beheren van IT-infrastructuren. Het bedrijf is druk doende met innovaties om meer power uit een watt te halen en de productiviteit op te voeren met Embedded IT en naadloze samenwerkingsverbanden.

"Slagvaardigheid, dat is het vermogen van een IT-manager om zich aan te passen aan de snel veranderende eisen van zijn bedrijf, en soms moet dat elke minuut van elke dag," aldus Pat Gelsinger, senior vice president en general manager van Intels Digital Enterprise Group, tijdens het Intel Developer Forum. "Intel platforms en technologieën stellen bedrijven in staat proactief problemen binnen hun netwerk te voorkomen en sneller te reageren als ze tóch optreden."

IT-managers moeten de balans zien te vinden tussen steeds snellere computers die meer en meer energie verbruiken, bedrijfsruimtes en beheersbaarheidskwesties. De energiekosten van datacenters vormen een groot deel van de totale kosten. Bedrijven beoordelen aan te schaffen platforms in toenemende mate naar de prestaties per verbruikte watt.

"Intels nieuwe bedrijfsplatforms zijn ontwikkeld om superieure prestaties te leveren en efficiënt om te springen met energie, zodat ze in hogere dichtheden gebruikt kunnen worden tegen lagere kosten," zei Gelsinger. "Niettemin zullen we, nu we met onze servers, kantoor-pc's en notebooks overstappen naar multi-core-technologie, duidelijk merkbare prestatieverbeteringen laten zien."

Intel past technologieën toe die ervoor zorgen dat het stroomverbruik van een server lager is als deze minder actief is. Dit kan een besparing tot 24% opleveren, wat in het geval van een bedrijf met vijfhonderd servers neer kan komen op honderdduizend euro per jaar. Een nieuwe processor met codenaam Sossaman vormt het bewijs van Intels voortdurende inspanningen om prestaties en energie-efficiency te verbeteren. Sossaman is een van de vele nieuwe energiezuinige producten op de roadmap van Intel. Dze processor is verkrijgbaar in de eerste helft van 2006, is bedoeld voor rackservers en blades waar de ruimte beperkt is.

Sossaman is ook een essentiële component op de roadmap voor telecommunicatie, waar efficiënt gebruik van energie cruciaal is. Het gaat goed met de communicatieproducten van Intel, aldus Gelsinger. "Vandaag heeft Motorola aangekondigd Intel-bouwstenen te gaan gebruiken voor hun nieuwe communicatieapparatuur. Verder vergroten zij hun aandeel in Intels Communications Alliance-programma door 'premier member' te worden."

Intels visie op Embedded IT houdt in dat IT-functies in platforms worden ingebouwd, waardoor installatie- en onderhoudskosten omlaag gaan. Een voorbeeld is Intel Active Managent Technology: 'gezondheidskwesties' binnen het platform worden automatisch gedetecteerd, de IT-manager kan op afstand de diagnose stellen en het probleem verhelpen. Intel Active Management Technology zal nog voor het einde van dit jaar beschikbaar zijn op nieuwe pc's. Vele IT-outsourcingbedrijven, waaronder Atos Origin, CapGemini, EDS en Siemens, willen hun voordeel doen met de nieuwe Embedded IT-mogelijkheden, waarmee ze de miljoenen pc's onder hun toezicht efficiënt kunnen beheren.

Intel is de stuwende kracht achter innovaties die tot doel hebben bedrijven efficiënter te laten functioneren en samen te werken. Hiertoe bestaan samenwerkingsverbanden met softwareontwikkelaars en hardwarefabrikanten. Sommige van deze coöperatieve programma's omvatten modellen die zijn gebaseerd op Voice over IP (VoIP) met business class audio: de geluidskwaliteit is twee keer zo goed als die van een normale telefoonlijn. Intel en Skype gaan geavanceerde VoIP-applicaties voor Intel-platforms ontwikkelen. Bij deze nieuwe manieren om technologie toe te passen, spelen multi-core-platforms een sleutelrol.

Vandaag werden op IDF diverse platforms gedemonstreerd, onder andere gebaseerd op de dual-core Intel Xeon processors, ontwikkeld volgens Intels nieuwe microarchitectuur. De microarchitectuur vertegenwoordigt een evolutie in ontwerp: de beste eigenschappen van de huidige Intel® Netburst®- en Pentium® M-architectuur smelten samen en daar komen nog een heleboel andere verbeteringen bovenop. Laptops, desktops en servers worden krachtiger, stiller, zuiniger en kleiner.

In het marktsegment van de high-end server gaat het Intel® Itanium®-platform een steeds grotere rol spelen. De nieuwe generatie Itanium-processor met codenaam Montecito betekent een flinke stap voorwaarts. Veel hardwarefabrikanten en softwareontwikkelaars scharen zich achter de Itanium-familie: zeven belangrijke computerfabrikanten hebben het platform reeds toegepast en er zijn ruim 4500 applicaties en tools beschikbaar. Het aantal geleverde Itanium 2-processors is in het eerste kwartaal van 2005 met 170% gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal van 2004.

"Naast de geplande dual-core processors staan er ruim tien ontwerpen op stapel voor processors met vier of meer verwerkingskernen, in verschillende stadia van ontwikkeling," zegt Gelsinger. "De toekomst van Intels dual- en multi-core processors is rooskleurig."

Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van personal computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.