Intel technologie geeft home entertainment nieuwe betekenis

Kontich, 25 augustus 2005 - Don MacDonald, algemeen directeur van Intels Digital Home Group, spreekt op de herfsteditie van het Intel Developer Forum over de hoofdlijnen van het beleid. Hij zet uiteen dat innovatie van technologie, nieuwe online diensten en nieuwe industriestandaards bijdragen tot toegankelijkere en aantrekkelijkere digitale informatie, zowel thuis als onderweg. De keuze voor de consument is ook veel groter: er zijn systemen en beeldschermen in alle soorten en maten.

In zijn keynote gaat MacDonald in op Intels ontwikkeling van een grote pc-familie, consumenten-elektronica en mobiele platforms en technologieën. Het bedrijf is verder voorstander van interoperabele industriestandaards voor een gevarieerd aanbod digitale technologieën in huis, variërend van beeldschermen tot draadloze en bekabelde netwerken.

In dit kader onthulde MacDonald Intels Viiv (spreek uit als 'vaiv', rijmt op 'five') technologie: een platform dat is ontwikkeld om het plezier van digitaal entertainment te vergroten. Pc's op basis van deze technologie zijn op afstand te bedienen en worden aangedreven door een reeks Intel-technologieën, zoals de dual-core processor. Omgeven door een verscheidenheid aan door Intel goedgekeurde consumentenelektronica, online diensten en software - waaronder films, muziek, foto's en games - leidt het Viiv platform de consument toe naar in een nieuw tijdperk van digitaal vermaak.

MacDonald: "Digitale technologie is de motor achter de ontwikkeling van nieuwe soorten content en een bonte mengeling van manieren om mediabestanden te verspreiden. Dit alles wijst de weg naar een nieuwe digitale entertainmentindustrie." En verder: "Nu we ons richten op eenvoudige toegang tot digitaal vermaak en op verschillende apparaten door het hele huis, kunnen veel bedrijven hun kans grijpen en zorgen voor een gevarieerder aanbod van verbeterde consumentenelektronica, content en software dan ooit tevoren. Intel Viiv is hier een voorbeeld van."

Dual-Core technologie, consumentenelektronica-platforms voor het Digitale Huis Intel presenteerde voorts de Golden Gate: een kleine, aërodynamische concept-pc, voorzien van de nieuwe generatie dual-core processor met codenaam Yonah. De combinatie van dual-core prestaties en een energiezuinig platform maakt een compacter en gestroomlijnder design mogelijk. De Golden Gate weet raad met high-definition video en levensechte games, en hij past zo in de tv-kast. Daarnaast ontwikkelt Intel platforms die de basis moeten gaan vormen voor apparaten zoals plasma-tv's en persoonlijke mediaspelers. MacDonald kondigde Intels Oplus(tm) MN301 aan: een "system-on-a-chip" multimedia displayprocessor die de beelden van flat panel displays scherper maakt en de kleuren natuurlijker. Dual-channel HDTV's met deze processor zijn rijp voor productie. De Oplus(tm) MN301 en de Oplus(tm) Image Perfecting Engine zijn ontwikkeld door het Israëlische dochterbedrijf van Oplus Technologies, een onderneming die in april 2005 door Intel werd overgenomen.

Industriestandaards van levensbelang
Om op verschillende apparatuur in huis probleemloos van digitaal entertainment te kunnen genieten, zijn interoperabele systeemstandaards volgens MacDonald onontbeerlijk. Intel blijft nauw samenwerken met allianties binnen de branche, zoals de Digital Living Network Alliance, een groep met 240 leden over de hele wereld. De DLNA is ondermeer verantwoordelijk voor standaarden zoals WiMAX, Wi-Fi en Wireless USB. Verder meldt MacDonald dat Intel zich heeft aangesloten bij de HomePlug Industry Alliance, een groep die bekabelde thuisnetwerken promoot.

Intel werkt ook samen met de bedrijfstak om tot een gemeenschappelijke display interface te komen, zodat de kwaliteit van high-definition video overal in huis hetzelfde is. Volgens Intel is een standaard display interface de sleutel tot een betere visuele beleving in elk Digitaal Huis.

Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van personal computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.