Academisch Ziekenhuis Groningen

Academische werkplaats openbare gezondheidszorg opgericht

Samenwerking noordelijke GGD-en en UMCG formeel vastgelegd

25 augustus 2005 Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de vier noordelijke GGD-en richten vanaf 1 september een academische werkplaats op. Hierin gaan zij nauw samenwerken op het gebied van de openbare gezondheidszorg. In het bijzonder gaan zij zich richten op de jeugdgezondheidszorg en de openbare geestelijke gezondheidszorg. Doel is op termijn kwalitatief betere zorg te kunnen bieden door gemeentelijk beleid en de uitvoering daarvan te combineren met wetenschappelijk onderzoek en door de aanwezige kennis te bundelen.

De samenwerkingsovereenkomst is op donderdag 25 augustus in Assen ondertekend door vertegenwoordigers van het UMCG en de GGD-en in de regio's Groningen, Friesland, Drenthe en IJssel-Vecht (Overijssel). De overeenkomst wordt gesloten voor vijf jaar, met de bedoeling deze daarna structureel te laten voortbestaan.

Het UMCG en de GGD-en willen meer inzicht krijgen in gezondheidsproblemen en in de effecten van een gekozen aanpak. Afgesproken is dat onderzoek wordt gedaan op basis van de vraag van betrokken gemeenten, zodat de resultaten meer aansluiten bij de praktijk. De onderzoekers komen in dienst van het UMCG en de gezamenlijke GGD-en. Voorbeelden van thema's die zich lenen voor onderzoek zijn: psychosociale problemen bij jongeren, ongewenst schoolverzuim en de aanpak van mensen die overlast veroorzaken.

In Nederland worden de komende jaren zeven 'Academische werkplaatsen openbare gezondheid' ingericht. Dit gebeurt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. De opdracht is verstrekt aan Zorgonderzoek Nederland Medische wetenschappen (ZonMw). Beide opdrachtgevers hebben hiervoor samen ruim veertien miljoen euro beschikbaar gesteld, dat in de vorm van subsidies naar de verschillende regio's gaat. Realisering van een Academische Werkplaats is afhankelijk van honorering van de subsidieaanvraag. Aan het eind van het jaar verwacht de regio Noord-Nederland hierover duidelijkheid te krijgen. Er wordt twee miljoen euro aangevraagd voor de komende vier jaar.

Contactpersoon: Bureau Voorlichting van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00 of de afdeling Voorlichting van de Hulpverleningsdienst Groningen, tel. (050) 367 40 00 of 06 - 22 91 77 55.