FNV

Extra geld repareert schade van nieuwe Wet kinderopvang

De FNV is opgetogen over een extra handreiking van het kabinet voor de kinderopvang. Daarvoor wordt alsnog 200 miljoen euro extra uitgetrokken. Dat repareert de schade van de nieuwe wet.

Eerder dit jaar berekende de FNV de schade van de Wet Kinderopvang, die op 1 januari van dit jaar in werking trad, al op 200 miljoen euro. Vorige week nog berichtte het kabinet de helft van dit bedrag, 100 miljoen, uit te trekken als compensatie voor de hogere kinderopvangkosten. Veel te weinig dus, reageerde de vakcentrale.

"Zo snel hebben ze nog nooit naar ons geluisterd. Dit smaakt naar meer", zegt cao-coördinator Wilna Wind. "Met dank aan alle onze actievoerende ouders en werknemers in de kinderopvang."

Vanaf begin dit jaar voert de FNV actie voor betaalbare kinderopvang, onder meer met een meldweek in juni. Voorafgaand aan het voorjaarsoverleg met het kabinet op 7 juli kreeg minister De Geus een petitie aangeboden.

Daarvoor was uit een vakbondsenquête al gebleken dat de meeste ouders sinds de invoering van de nieuwe Wet Kinderopvang duurder uit zijn. Het gaat dan vooral om de middeninkomens. Door de wet blijken kindervangcentra in problemen te komen omdat ouders minder uren inkopen of zelfs stoppen met werken.

De vakbeweging vindt kinderopvang in Nederland te duur en wil dat het kabinet meer geld investeert zodat kinderopvang voor iedereen goedkoper wordt. Ook moeten er meer plaatsen bijkomen. Er zijn nog steeds wachtlijsten en de keus voor de opvangdagen is in veel kinderdagverblijven een probleem.

Verder vindt de FNV dat ouders met de nieuwe wet kinderopvang teveel belast worden met administratieve rompslomp. Tot slot wil de FNV dat werkgevers verplicht worden mee te betalen aan kinderopvang. Dat gebeurt nog niet genoeg.