Gemeente Hellendoorn


Vogelschieten

De Oranjevereniging heeft dit jaar voor de 50ste keer de feestweek in Hellendoorn georganiseerd. Vogelschieten is al 30 jaar onderdeel van deze feestweek. Elk jaar weer wordt hiervoor door de gemeente een vergunning afgegeven. De vergunning wordt afgegeven op basis van de informatie die wij ontvangen van de aanvrager en het advies van de politie. De informatie wordt getoetst aan de wettelijke normen en is elk jaar geen reden geweest om een vergunning te weigeren. De Oranjevereniging huurt al 30 jaar hetzelfde professionele bedrijf in die de wapens en munitie levert. Voor het vogelschieten worden stalen kogels gebruikt zonder kruit. Ook dit jaar is van dit soort kogels gebruik gemaakt.

Schade afgehandeld
Gisteren, op 24 augustus is er een evaluatie geweest met de politie, Oranjevereniging en de gemeente, waarbij het vogelschieten nadrukkelijk aan de orde is geweest. De Oranjevereniging kreeg namelijk tijdens het vogelschieten een melding binnen dat er schade was ontstaan aan het dak van een auto en een dak van een woning in Hulsen. Hierop is direct gereageerd en de materiele schade is terstond afgehandeld.
De Oranjevereniging betreurt dat dit is incident is voorgevallen.

Oorzaak schade
Omdat dit jaar de Oranjevereniging 50 jaar bestaat, wilde de organisator van de feestweek iets ludieks doen en heeft 10 extra consumptiemunten beschikbaar gesteld voor degene die de theezakjes die aan de staart van de vogel hingen, er af zou schieten. Deze ludieke actie heeft tot gevolg gehad, dat de schutters lager richtten dan andere jaren. Hoe lager je richt hoe verder de reikwijdte van de kogels, doordat de hoek verandert. Dit kan de reden zijn geweest dat dit jaar schade is toegebracht aan bezittingen van inwoners van Hulsen in tegenstelling tot vorige 29 jaar.

Vervolg
De gemeente, de politie en de Oranjevereniging zien de ernst van de situatie in en zullen er alles aan doen dat dit niet meer kan gebeuren. Binnenkort wordt een deskundige van de politie op het gebied van wapens en munitie aanvullend advies gevraagd onder welke voorwaarden volgend jaar een vergunning afgegeven kan worden