Groen!

Brussel, 25 augustus 2005

Groen! heeft begrip voor de reactie van de onderwijsbonden: budget moet omhoog!

Op 1 week voor het begin van het schooljaar staat het onderwijs uiteraard bovenaan de politieke agenda.

Jef Tavernier In interviews stelt onderwijsminister Frank Vandenbroucke de reeds vroeger gemelde 600 miljoen euro bijkomende middelen voor het onderwijs in het vooruitzicht. Dit lijkt ons onvoldoende. Er zijn niet alleen middelen nodig voor de uitvoering van de vroeger afgesloten CAO (vnl. de verhoging van het vakantiegeld) en het Tivoli-akkoord maar ook voor de noodzakelijke verhoging van de studiebeurzen, het verkleinen van de klassen in het basisonderwijs, het verhogen van de middelen voor de sociale voorzieningen in de hogescholen, de eenmalige financiële injectie voor de hogescholen, investering in machines voor beroeps- en technisch onderwijs.

Ondanks de kwaliteit van ons onderwijs stellen we vast dat een aantal groepen waaronder nogal wat allochtonen niet echt meegenomen worden in dit onderwijs. Daar ontstaat reeds een kloof en een achteruitstelling die dikwijls verder doorgetrokken wordt op de arbeidsmarkt. Om deze kloof te bestrijden is niet alleen veel aandacht maar ook bijkomende financiële middelen nodig, zeker nu de Minister-president zelf stelt dat er meer budgettaire ruimte is dan verwacht.

Groen! heeft daarentegen geen begrip voor de manier waarop Frank Vandenbroucke het debat over de onderwijsbegroting en de CAO-onderhandelingen voert met de vakbonden. Je doet dit niet via de media! Een verdere verbetering van ons onderwijs kan immers niet tegen of naast de onderwijsmensen gebeuren maar zal door hen moeten gedragen en uitgevoerd worden.

Jef Tavernier, Vlaams parlementslid Groen!