Ingezonden persbericht


Persuitnodiging

Amsterdam, 25 augustus 2005

Titel: Uitmarkt cultuurdebat, is er nog toekomst voor kunst en cultuur bij de Publieke Omroep?

Afzender: Vereniging Kunsten '92

Rubriek: Kunst, Media en Binnenland

Hoe staat het ervoor met de aandacht voor kunst en cultuur bij de Publieke Omroep en wat mogen we vanaf 2008 verwachten als de kabinetsplannen werkelijkheid worden? Deze vraag staat centraal tijdens het Uitmarktdebat dat op 28 augustus in Paradiso te Amsterdam plaatsvindt.

De discussie zal zich toespitsen op de gevolgen van de kabinetsvisie "Met het oog op morgen..." voor de productie en programmering van kunst- en cultuurprogramma's. Deze gevolgen zullen zich niet beperken tot de publieke omroep alleen maar ook hun effect hebben op de culturele infrastructuur, op de werkgelegenheid binnen de sector en de positie van kunst en cultuur in de samenleving. Dit terwijl het vergroten van het cultureel bewustzijn een speerpunt is van het kabinetsbeleid en een belangrijke functie is van kunstprogrammering bij de publieke omroep.

In opdracht van Kunsten '92 en Kunst van Vooruitzien deed bureau Berenschot onderzoek naar de gevolgen van de kabinetsvisie voor de kunstprogrammering bij de Publieke Omroep alsook de (mogelijke) effecten die hieraan verbonden zijn voor de culturele sector.

Mede naar aanleiding van dit onderzoek zullen Femke Halsema (GroenLinks), Bert Bakker (D66) en Martijn van Dam (PvdA) debatteren over de publieke taak van de overheid met betrekking tot kunst en cultuur en de weerslag daarvan in het overheidsbeleid. Lennart Booij (programmamaker / ondernemer) zal het debat leiden.

Voorafgaand aan het debat worden feiten en cijfers gepresenteerd:

Ad 's Gravesande (voorzitter Kunsten '92) geeft een overzicht van de onderzoeksresultaten.

Wim Weijland (hoofd Kunstprogrammering AVRO) zal een beeld schetsen van de huidige situatie waarin de kunst- en cultuurprogrammering van de Publieke Omroep zich bevindt.

Cees Vis (lid van Raad van Bestuur Publieke Omroep) zal een schets geven van de situatie na 2008, uitgaande van de kabinetsvisie "Met het Oog op Morgen".

Uitmarktdebat 2005
Is er nog toekomst voor kunst en cultuur bij de publieke omroep? Zondag 28 augustus 2005
Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam

Zaal open: 16.00 uur
Aanvang: 16.30 uur

Dit is het derde Uitmarktdebat over een actueel politiek thema aan de vooravond van het nieuwe parlementaire jaar. Het Uitmarktdebat 2005 wordt georganiseerd door:Kunst van Vooruitzien, Paradiso en Kunsten '92.