Gemeente Utrecht

Koninklijke onderscheiding voor 100-jarige dr. a. van hulzen

Op zijn 100-ste verjaardag heeft de heer dr. A. van Hulzen uit handen van de burgemeester van Utrecht, mevrouw mr. A.H. Brouwer-Korf, een Koninklijke onderscheiding ontvangen. De heer Van Hulzen is historicus en publicist en is voor zijn verdiensten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Van Hulzen promoveerde in 1932 aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift 'Utrecht in 1566 en 1567'. Tot aan zijn pensionering in 1970 was hij werkzaam als docent.

De heer Van Hulzen wordt gekenschetst als een 'Utrechtkenner bij uitstek' (NRC Handelsblad) en als iemand die, door een unieke mengeling van een leven lang ambachtelijk onderzoek, geschiedkundige toewijding en het plezier in vertellen, een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de identiteit van de stad Utrecht. De heer Van Hulzen schreef een lange reeks van boeken en artikelen over de historie van Utrecht. Grote bekendheid heeft hij gekregen door zijn wekelijkse publicaties in aanvankelijk het Utrechts Nieuwsblad en later het Stadsblad. Volgens zijn zeggen moet de plaatselijke geschiedenis worden ingebed in de nationale en zelfs internationale context.

De kracht van zijn werk schuilt in het feit dat hij de kunst verstaat gebeurtenissen uit het verleden op eenvoudige en begrijpelijke wijze aan te bieden. Niet voor niets zijn de artikelen van de heer Van Hulzen verreweg de populairste rubriek in het Stadsblad. Zijn liefde voor Utrecht en de historie van de stad mag blijken uit het feit dat hij, op de drempel van zijn 100e geboortedag, nog wekelijks publiceert.

Voor zijn buitengewone verdiensten voor de stad Utrecht ontving de heer Van Hulzen in 1987 de Zilveren Stadsmedaille. In 2002 werd hij tot erelid van de Vereniging Oud-Utrecht benoemd wegens zijn gedrevenheid en missie om kennis over de stad en de provincie Utrecht uit te dragen.

Noot voor de media:
De heer Van Hulzen is herstellende van een operatie, zodat de uitreiking in kleine kring heeft plaatsgevonden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer J.C.M. Kuperus, Chef kabinet burgemeester, telefoon (030) 286 10 41.