Politie Midden- en West Brabant

Tien arrestaties bij preventieve fouilleeractie in Tilburg

TILBURG, 25 augustus 2005

TILBURG: Agenten van het team Wilhelminapark hebben woensdagavond in de wijken rond de Besterdring en de Gasthuisring een fouilleringsactie gehouden. In totaal werden 247 personen gefouilleerd. Er werden tien personen aangehouden waarvan zes vanwege verboden wapenbezit. Het betroffen messen en enkele voorwerpen zoals een stratenmakerhamer die men op een dusdanige manier voorhanden had dat ze als wapen aangemerkt konden worden. De hamer zat tussen bestuurdersstoel en portier. Vier personen werden voor andere zaken opgepakt zoals cocaïnebezit, openstaande signaleringen en het bezit van een gestolen fiets.

Ook werd op alcohol gelet. Er zijn veertig blaastesten afgenomen. Niemand had te diep in het glaasje gekeken. Tevens werd opgetreden in verband met verschillende andere feiten.

Een 33-jarige Tilburger werd aangehouden omdat hij cocaïne bij zich had. Twee personen hadden nog geldboetes open staan. Een van hen, een 42-jarige zwerfster betaalde, met hulp van een kennis haar boete van 105 euro aan het bureau. Een 47-jarige Tilburgse koos voor een vervangende gevangenisstraf van 17 dagen (i.p.v. 850 euro boete). In het Wilhelminapark leverde de controle zes verbalen voor samenscholing en drie verbalen voor het zich ophouden in bosschages op. In de bosschages werden ook een hakbijl, een vilmes en enkele vermoedelijk gestolen pakken vlees aangetroffen. Daarnaast werden op de controleplaatsen twee bromfietsen in beslag genomen. Ze zijn vermoedelijk gestolen.

Een 36-jarige Tilburger had een gestolen fiets bij zich. Daar de man als veelpleger bekend is werd hij in verzekering gesteld.

De Tilburgse politie fouilleert sinds november 2003 regelmatig preventief in het Tilburgse uitgaanscentrum en de gebieden op en rondom de Gasthuisring en Wilhelminapark. Deze gebieden zijn aangewezen als risicogebied. Deze aanwijzing is door burgemeester Vreeman verlengd tot 1 december 2005. In de aangewezen gebieden fouilleert de politie a-selectief, wat betekent dat ze in principe iedereen fouilleert en geen onderscheid maakt op basis van uiterlijke kenmerken. De maatregel preventief fouilleren heeft als doelstelling het aantal geweldsmisdrijven met wapens in Tilburg terug te dringen. Gemeente, Openbaar Ministerie en politie menen tevens dat er een preventieve werking van uitgaat. Zo zijn tot eind 2004 in totaal 17 acties uitgevoerd waarbij meer dan zestienduizend mensen werden gecontroleerd. Daarbij werden 127 verdachten aangehouden. In de meeste gevallen wegens wapenbezit.

Auteur: Willem van Hooijdonk