B EN W BERICHTEN 2005 - 31 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 23 AUGUSTUS 2005

Algemene Zaken

1. (23-08) Het College heeft de Rapportage Wijkveiligheid vastgesteld. De GGD zal zo spoedig mogelijk de deelgemeenten informeren over de aanpak huiselijk geweld en persoonsgerichte zorg. De informatiepositie van deelgemeenten over deze aanpak is als knelpunt in de rapportage opgevoerd.

2. (23-08) Het College gaat akkoord dat de Burgerzaal in het stadhuis op dinsdag 13 september om 15.30 uur beschikbaar wordt gesteld voor een minisymposium over de cultuurhistorische studie van de naoorlogse tuinwijken en het invoeren van de resultaten daarvan in de herstructureringsplannen. Wethouder S. Hulman (Kunstzaken en Vervoer) treedt op als gastheer.

3. (23-08) Het College gaat akkoord dat op 7 september om 16.00 uur in de Burgerzaal van het stadhuis de officiële opening plaatsvindt van het Eramus Center for Early Modern Studies. De burgemeester treedt op als gastheer.

4. (23-08) Het College stemt in dat de Burgerzaal van het stadhuis op 22 november van 10.00 tot 16.00 uur beschikbaar wordt gesteld voor de conferentie Platformplusdag. Het programma is gericht op sociale integratieactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. De organisatie ligt in handen van de Princenhofgroep.

5. (23-08) Het College brengt op 2 september a.s. een werkbezoek aan Roteb. Het bezoek staat in het teken van de werkgelegenheiddoelstelling. De werkbedrijven van Roteb dienen, in combinatie met de bedrijfsschool, als leerwerkbedrijven voor het brede souterrain van de arbeidsmarkt. Het werkbezoek moet inzicht geven in de manier waarop de invulling van de werkgelegenheidsdoelstelling door Roteb, in de praktijk plaatsvindt. Daarnaast is er voor het College gelegenheid om te praten met mensen die via verschillende regelingen bij Roteb werken. Beleid

1. (16/08) Het College heeft de schriftelijke vragen beantwoord van de heer Madlener (Leefbaar Rotterdam) van 13 juli 2005 over (Belgische) huurders die het recht krijgen om hun sociale huurwoning te kopen.

2. (23-08) Het College heeft de schriftelijke vragen beantwoord van het raadslid de heer A. Bonte (GroenLinks) van 2 augustus 2005 over het verdwijnen van het fietspad over het Stationsplein.

3. (23-08) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om ontheffing te verlenen aan de directeur Gemeentelijkebelastingen Rotterdam (GBR) van het verbod volgens artikel 67, lid 1 Algemene wet Rijksbelastingen. Wat inhoudt dat de directeur GBR de benodigde en door de directeur Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam gewenste precariogegevens van een aantal brandstofverkooppunten kan verstrekken. Dit is besloten naar aanleiding van het nieuw vastgestelde brandstofverkooppuntenbeleid.

4. (23-08) Het College heeft schriftelijke vragen beantwoord van het raadslid mevr. Drs. M.J. van Ravesteyn-Kramer (D66) over kinderopvang.

5. (23-08) Het College heeft de schriftelijke vragen beantwoord van het raadslid de heer M. Çelik (Pvda), naar aanleiding van de uitspraken van wethouder Pastors in de Volkskrant van 15 juni jongstleden.

6. (23-08) Het College heeft een keuze gemaakt tussen verschillende organisatievormen voor het te verzelfstandigen Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR) c.q. de dienst Openbaar Onderwijs (dOO). Er is gekozen voor een openbare stichting die ook dienstverlening aan derden mogelijk maakt. Deze keus wordt vastgelegd in een voorstel aan de Gemeenteraad die het principebesluit moet nemen. Dit principebesluit wordt een tweede stap op weg naar mogelijke verzelfstandiging van BOOR/dOO. De Raad had najaar 2004 gevraagd om een zgn. routekaart die elke stap in een mogelijk verzelfstandigingsproces inzichtelijk zou maken. Het principebesluit moet worden gezien in die context.

7. (23-08) Op verzoek van de CV Cité heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om de zogeheten achtervang in te nemen bij borgstelling door het Waarborgfonds Sociale Woningbouw van het werkkapitaal dat wordt ingebracht door de stichting Stadswonen en vier Zeeuwse corporaties voor de realisatie door Stadswonen van een bouwplan op de Kop van Zuid. Dit plan, kortweg Cité genaamd, omvat de bouw van zestig woningen ten behoeve van 'short stay', 123 kleine studentenwoningen, 198 middelgrote studentenwoningen en 55 grote studentenwoningen. Daarnaast komen er nog zo'n 54 kamers met gemeenschappelijke voorzieningen, zeven winkels, 162 parkeerplaatsen en dertig werkunits.

8. (23-08) Het College heeft besloten afhandeling van de verzoeken om schadevergoeding in verband met de aanleg van TramPluslijnen (Carnisselandelijn en IJsselmondelijn) voor te leggen aan de gemeenteraad. Dit is nodig nu vergoeding op grond van de Nadeelcompensatie niet mogelijk lijkt. Op 18 januari 2005, heeft het College besloten een verzoek om schadevergoeding niet ontvankelijk te verklaren. Dit besluit wordt nu herroepen.

9. (23-08) Voorafgaand aan de beantwoording van de schriftelijke vragen van de heer Mosch (Leefbaar Rotterdam) over de wijze waarop de verkoop van het Akragongebouw heeft plaats gevonden, stelt het college een onafhankelijk onderzoek in naar deze transactie (uitgifte in erfpacht) in 1997. De Bestuursdienst wijst namens het College een onderzoeksbureau aan.

10. (24/08) Het College heeft besloten een publiciteitscampagne in gang te zetten over informele kinderopvang. Hierbij worden ouders gewezen op de mogelijkheid om ouders, familie en/of vrienden in te schakelen voor kinderopvang via het Gastouderbureau Rotterdam. Op deze manier kan informele opvang omgezet worden in een betrouwbare en gecontroleerde vorm van opvang.

Middelen en Control

1. (23-08) Het College gaat akkoord om de IZA-regeling op te heffen. De IZA-regeling is een ziektenkostenregeling voor gemeenteambtenaren. Met de invoering van het nieuwe zorgstelsel op 1 januari a.s. wordt de IZA-regeling overbodig.

2. (23-08) Het College gaat akkoord dat de gemeente voor de tweede keer aan een klachtencultuuronderzoek zal deelnemen. Onderzocht wordt of gemeentelijke organisaties zich voldoende openstellen voor klachten en meldingen van burgers en instellingen. De uitkomsten van dit onderzoek moet leiden tot een betere dienstverlening.

Bestuursdienst Algemeen

1. (23-08) Het College heeft de schriftelijke vragen beantwoord van de heer M.M.M. Kneepkens (Stadspartij Rotterdam) over 'Wisselwethouders en Wisselburgemeesters' en Meerstemmigheid.


---- --