Gemeente Zevenaar


Zevenaar vol ambitie de toekomst in



De gemeenteraad behandelt in september de Kadernota 2006-2009. De nota laat veel ruimte zien voor het opstarten van nieuw beleid in de gemeente Zevenaar.

Nieuw beleid
Zevenaar wil een bruisende gemeente zijn, waar jong en oud prettig wonen. Alle bewoners moeten volop kunnen genieten van de talloze voorzieningen op het gebied van o.a. sport en cultuur. Dit geldt ook voor mensen van buiten de gemeente. Om dit doel te bereiken heeft de gemeente geld gereserveerd voor nieuw beleid:


· De digitale dienstverlening aan de burger wordt verbeterd. De site van de gemeente Zevenaar (www.zevenaar.nl) wordt uitgebreid met een raadsinformatiesysteem. Vergaderstukken van de gemeenteraad zijn hiermee digitaal te raadplegen door de burger.


· Atletiekbaan Heerenmäten krijgt een nieuwe toplaag, het kunstgrasveld van hockeyvereniging HVZ wordt vernieuwd en het Lentebad krijgt een opknapbeurt.


· De reconstructie van verschillende wegen. Zo worden Ringbaan West, Meentsestraat in Giesbeek en Dorpsstraat in Babberich onder handen genomen.


· Schoolbesturen ontvangen extra budget voor technische aanpassingen aan schoolgebouwen en voor uitbreiding van de capaciteit.

Besparingen
Bovengenoemd nieuw beleid is mogelijk, omdat de gemeente Zevenaar op een aantal punten denkt te kunnen besparen:


· De gemeente brengt het aantal formatieplaatsen omlaag. Een tiental vacatures wordt op basis daarvan niet ingevuld. Naar aanleiding van de herindeling heeft de gemeente nog eens kritisch gekeken naar de bedrijfsvoering. Hieruit is gebleken dat het mogelijk moet zijn om dezelfde werkzaamheden met een tiental formatieplaatsen minder uit te voeren.


· Het gemeentehuis en de balie van de voormalige gemeente Angerlo worden gesloten. Het bezoekersaantal is dermate laag gebleken, dat openstelling niet rendabel is. Het college gaat zich inzetten om een buurtbusverbinding van de verschillende dorpskernen naar het gemeentehuis in Zevenaar te realiseren.


· De gemeente krijgt meer inkomsten door een verhoging van lasten: leges voor rijbewijzen, paspoorten, bouwcontroles en APV-vergunningen gaan omhoog.


· Een aantal gemeentelijke diensten worden goedkoper uitgevoerd of worden minder vaak uitgevoerd: onderhoud van wegen, gladheidbestrijding.


· Het huidige college is bereid meer financiële risico's te nemen door scherper te begroten. Het gemeentebestuur heeft namelijk een positief toekomstbeeld.

Conclusie
Het bedrag dat de bovengenoemde besparingen oplevert, is in evenwicht met de nieuwe uitgaven. Hiermee blijft het streven van de gemeente overeind: Zevenaar vol ambitie de toekomst in!

Wat is een Kadernota?
De naam 'Kadernota' is nieuw. In de Kadernota worden de kaders voor de komende jaren geformuleerd. De (investerings) plannen en beleidsvoornemens van de gemeente Zevenaar geven de hoofdlijnen voor de komende vier jaar aan. De kadernota presenteert eveneens het bijbehorende financiële meerjarenbeeld. Alle ingediende voorstellen voor nieuwe investeringen en exploitatie-uitgaven worden tegen elkaar afgewogen. Het college van burgemeester en wethouders doet dan een voorstel aan de gemeenteraad over het in de komende vier jaar op te starten nieuw beleid en vervangingen.

Wilt u weten wat het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voorstelt in de Kadernota? Lees dan het onderstaande document. Het is de tekst van het raadsvoorstel. De volledige Kadernota is in te zien bij de leestafel in het gemeentehuis.