Time : 4:36:23 PM
Date : Thursday, August 25, 2005
Sender Name: Bemefa

Belgische en Duitse kwaliteitssystemen formeel uitwisselbaar

Dinsdag 22 augustus werd een bilaterale overeenkomst getekend tussen enerzijds het Belgische Bemefa vzw en Ovocom vzw (overlegplatform van de voedermiddelenkolom) en anderzijds het Duitse QS (Qualität und Sicherheit GmbH). Door dit akkoord zijn de kwaliteitssystemen voor voedermiddelen en mengvoeders van Ovocom (GMP) met de bijkomende Bemefa-lastenboeken en QS uitwisselbaar geworden.

Dat is goed nieuws voor de producenten van voedermiddelen en mengvoeders. Sinds december 2004 konden zij reeds genieten van de voordelen van een voorlopige overeenkomst tussen België en Duitsland. Op 22 augustus werd de definitieve overeenkomst ondertekend en kunnen GMP Dierenvoeders gecertificeerde producenten uit België en Luxemburg nu exporteren naar Duitsland, zonder dat zij bijkomende audits moeten ondergaan. Bijkomende inschrijvingskosten zijn eveneens verleden tijd. Omgekeerd kunnen ook QS gecertificeerde bedrijven naar België en Luxemburg uitvoeren zonder supplementaire voorwaarden.

Met dit akkoord bouwt de Belgische mengvoederindustrie verder aan de internationale harmonisatie van kwaliteitssystemen. Bemefa neemt momenteel het voorzitterschap waar van het IFSA (International Feed Safety Alliance) dat tot doel heeft te komen tot een internationaal erkend kwaliteitssysteem in de diervoederketen. Deze harmonisatie is prioritair teneinde de voedselveiligheid en traceerbaarheid te garanderen voor alle voedermiddelen ongeacht hun oorsprong of herkomst.


--------------------------------------

Met een nationale productie van 6 miljoen ton en een omzet van 2.5 miljard ¤ is de mengvoederindustrie de belangrijkste toeleverancier van productiemiddelen voor de landbouw. Bemefa telt 160 leden en vertegenwoordigt 93 % van de nationale productie. De sector stelt 3.000 personen tewerk.