De Unie


"Kabinet zet ook in 2006 middeninkomens in de vrieskou" 25/08/2005

Reactie Jacques Teuwen op koopkrachtbelofte kabinet

Culemborg, 25 augustus 2005 - âDe macro-koopkrachtbelofte van het kabinet voor 2006 biedt de door Den Haag geplaagde huishoudens met een middeninkomen in de dagelijkse praktijk geen of weinig soelaas.â Het kabinet vergeet gemakshalve dat deze belangrijke categorie burgers over de volle breedte wordt geconfronteerd met forse lastenstijgingen van lokale overheden, waterschappen, energie- en waterbedrijven, zorgverzekeraars etc., aldus voorzitter Jacques Teuwen van De Unie.

Een eerste vingeroefening van de rekenmeesters van De Unie geven aan dat de Haagse schijnrealiteit, als het gaat om o.a. koopkrachtexercities, geen of weinig rekening houdt met de weerbarstige praktijk voor met name huishoudens met middeninkomens. Zij hebben in de afgelopen jaren al een fors reëel koopkrachtverlies ingeboekt. Jacques Teuwen:

âHet valt me tegen dat dit kabinet en de regeringspartijen zo weinig moed tonen om de koopkracht van met name middeninkomens te bewaken. De netto-nivellering schrijdt onverminderd voort. Tijdens de algemene financiële beschouwingen kunnen politieke partijen alsnog laten zien dat ze geen lippendienst betuigen aan deze categorie Nederlanders die de overheid systematisch in de kou plaatst. Het heeft er nu alle schijn van dat de begroting 2006 geen duidelijke trendbreuk oplevert met het gevoerde beleid. Wij moeten ons nu serieus gaan beraden wat we kunnen gaan doen om in nieuwe caoâs de huishoudens met middeninkomens daadwerkelijk te helpen nu Den Haag ze (in)direct wederom confronteert met de nodige lastenstijgingen.â

---

Meer informatie:

* Vermeende Koopkrachtverbetering

* Kabinet moet stoppen met netto-nivellering