Gemeente 's-Hertogenbosch

25-08-2005
Bossche college kiest voor actieve samenleving
Het college stelt de raad een fundamentele koerswijziging voor in de maatschappelijke ontwikkeling van `s-Hertogenbosch voor de komende 10 tot 15 jaar. Centraal staat het concept van de actieve samenleving waarin actieve en zelfstandige inwoners zich met hun talenten inzetten voor zichzelf, de directe omgeving, de buurt en de stad. Het appèl op het eigen initiatief en de eigen verantwoordelijkheid van de Bosschenaar zal aanzienlijk toenemen. Onder regie van de gemeente zullen bedrijven, instellingen en vrijwilligersorganisaties inwoners ondersteunen bij het dragen van deze eigen verantwoordelijkheid. In die situaties waarin mensen uiteindelijk toch niet actief en zelfstandig kunnen zijn, wordt hulp geboden vanuit een sociaal vangnet. De toegang tot dit vangnet is aan strikte voorwaarden gebonden.

Steun uit de stad
Twee belangrijke knelpunten in de Nederlandse (en dus ook Bossche) samenleving rechtvaardigen deze fundamentele koerswijziging. In de eerste plaats neemt de vraag naar zorg en maatschappelijke ondersteuning explosief toe (onder meer als gevolg van de vergrijzing), terwijl de financiële middelen om aan deze vraag te voldoen hiermee geen gelijke tred houden. Een groter beroep op de inwoners ligt dan ook voor de hand. In de tweede plaats zijn burgers de afgelopen decennia teveel afhankelijk geraakt van een overheid die in bepaalde situaties voor hen zorgt en verantwoordelijkheden overneemt. Door deze afhankelijkheid is het de vraag hoe weerbaar, creatief en assertief de Bossche samenleving (nog) is. De voorgestelde koerswijziging kan rekenen op steun van maatschappelijke organisaties in `s-Hertogenbosch. De afgelopen maanden zijn vele partijen op de terreinen van wonen, zorg en welzijn geconsulteerd.

Stedelijke werkconferentie
Op 4 oktober 2005 neemt de gemeenteraad een besluit over de voorgestelde koerswijziging. Op 26 oktober volgt een grote stedelijke werkconferentie over de actieve Bossche samenleving. Hierbij is ook staatssecretaris Ross-Van Dorp aanwezig. Zij is vanuit het kabinet verantwoordelijk voor het invoeren van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De komst van deze wet is voor het college de directe aanleiding geweest voor het inzetten van de nieuwe koers.