Simac Techniek NV

PERSBERICHT

Persbericht

Veldhoven, 25 augustus 2005

Simac Techniek NV is actief in systeemintegratie en dienstverlening in de ICT (Informatie en Communicatie Technologie) en de IE&A (Industriële Elektronica en Automatisering). Geografisch concentreert Simac zich op de Benelux en enkele landen in Centraal Europa. Het aandeel Simac noteert aan de effectenbeurs Euronext Amsterdam en is opgenomen in het NextEconomy segment. Halfjaarbericht 2005 Simac Techniek NV
Omzet stabiliseert,
verlies door incidentele lasten


· Omzet stabiliseert op 54,3 miljoen (2004: 54,4 miljoen)
· Negatief resultaat van 1 miljoen (2004: positief 0,95 miljoen)
· Incidentele baten en lasten van per saldo 1,13 miljoen negatief
· Beleid gericht op meerjarencontracten en ICT-oplossingen inclusief applicaties
· Prognose: verbetering resultaat 2e halfjaar 2005

Gang van zaken
Zoals in het persbericht van 4 juli 2005 reeds aangekondigd heeft Simac Techniek NV over het eerste halfjaar van 2005 een nettoverlies geleden. Het resultaat is sterk beïnvloed door incidentele baten en lasten. Incidentele lasten waren de afboeking van het financieel belang in IOSYS b.v. (-/- 1,5 miljoen) en extra kosten bij probleemprojecten (-/- 1,0 miljoen). Dit werd gedeeltelijk gecompenseerd door de boekwinst op de verkoop van een gebouw in Spijkenisse (+ 0,7 miljoen) en de verkoop van het belang in Netwatch (+ 0,7 miljoen). Het nettoresultaat bedroeg -/- 1,01 miljoen.

Na meerdere jaren van dalende omzet was er in de verslagperiode bij de kernactiviteiten sprake van een stabilisatie. Hoewel de margedruk bij de meeste projecten aanzienlijk blijft, lijkt het er op dat de voor Simac-werkmaatschappijen relevante ICT-markt qua investeringsbereidheid langzamerhand over het dieptepunt heen raakt. Aan de hand van de orderportefeuille en de lopende offertes verwachten wij thans ook in het tweede halfjaar de omzet minimaal op het peil van 2004 te houden.

Een belangrijk onderdeel van het beleid van Simac is om actiever te worden in innovatieve applicaties en netwerk gebaseerde oplossingen op het gebied van ICT. Nieuw opgestarte activiteiten binnen ICT Nederland en België, de positieve ontwikkelingen bij de divisie ICT- Applicaties en de opstart van Iosys onder de vlag van Simac geven het vertrouwen dat dit
1/19

PERSBERICHT

beleid zijn vruchten begint af te werpen. Hierdoor slagen we er in een sterkere positie in te nemen in diverse marktsegmenten zoals Retail, Nutsbedrijven, Onderwijs en de Zorgsector.

Samenvatting resultaten

Kerncijfers

1HY 1HY Q2 Q2 2005 2004 2005 2004 (x 1.000 Euro)
Opbrengsten 54.337 54.421 27.234 26.324 Brutowinst 26.817 28.912 13.407 14.222 Bruto winst in % van de opbrengsten 49,4% 53,1% 49,2% 54,0% Bedrijfsresultaat 108 1.051 -106 219 Bedrijfsresultaat in % van de opbrengsten 0,2% 1,9% -0,4% 0,8% Netto financieringskosten -1.908 138 -1.727 361 Winst bij verkoop dochtermaatschappij 688 0 688 0 Aandeel in resultaat geassocieerde deelnemingen 127 205 6 81 Resultaat voor belastingen -985 1.394 -1.139 661 Belastingen -25 -444 59 -212 Nettoresultaat -1.010 950 -1.080 449 Gang van zaken in de deelactiviteiten

Simac ICT Nederland
Simac ICT Nederland had een moeizaam eerste halfjaar waarbij de omzet onder druk stond en het bedrijfsresultaat op break-even is uitgekomen. De investeringsbereidheid in de markt was laag. Hierdoor en door problemen bij de oplevering van enige projecten was het rendement van de dienstverlening in de project-organisatie te laag. Bij de beheercontracten was het resultaat conform de verwachting positief en werd een stabiele omzet en een bevredigend rendement bereikt. Veel aandacht wordt besteed aan het afsluiten van meerjaren- overeenkomsten voor technisch beheer waarvan ASML (high tech industrie), NRE (Nutsbedrijf) en Zeeman (Retail-sector) in het eerste halfjaar van 2005 goede voorbeelden zijn. Momenteel verbetert de bezettingsgraad en begint ook de orderpositie enigszins aan te trekken.

Simac ICT België / Luxemburg
Simac ICT België kende een verbeterde orderbinnenkomst en omzet. Het rendement bleef echter te laag, omdat enkele zeer winstgevende contracten voor hardware-onderhoud zijn beëindigd. Hiervoor in de plaats zijn meer arbeidsintensieve beheercontracten verworven, echter met een lager rendement. In het tweede kwartaal 2005 werd een belangrijke samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Telenet Vlaanderen voor technische ondersteuning bij de uitrol van hun breedband Internet-oplossingen. Tevens werden nieuwe opdrachten verworven bij KBC (Bank en Verzekeringen), TMVW (Nutsbedrijf) en de Europese Commissie. Het contract van Telenet Vlaanderen is langlopend en kent aanzienlijke
2/19

PERSBERICHT

aanloopkosten, waardoor het rendement hiervan naar verwachting pas na 2005 merkbaar zal zijn.
Simac ICT Luxemburg maakte in de afgelopen periode de omslag naar meer dienstverlening en beheercontracten. In juni is Simac ICT Luxemburg verhuisd naar een betere en grotere locatie, vlak ten zuiden van Luxemburgstad.

Simac ICT Tsjechië / Slowakije
Zoals gebruikelijk kende Simac ICT Tsjechië / Slowakije een zwak eerste halfjaar omdat projecten in deze landen veelal pas aan het eind van het jaar in opdracht worden gegeven en uitgeleverd kunnen worden. Hierdoor blijft de onzekerheid lang aanwezig of ook 2005 een succesvol jaar zal worden in deze landen. Op dit moment zijn er geen tekenen dat de gebruikelijke opleving in het vierde kwartaal uit zal blijven. De afhankelijkheid van enkele klanten en projecten en daarmee de onzekerheid over het jaarresultaat blijft echter groot.

Industriële Elektronica en Automatisering
Binnen de divisie Industriële Elektronica en Automatisering boekte Simac Electronics wederom een uitstekend resultaat. Van diverse telecom- en bouwbedrijven werden mooie opdrachten ontvangen voor hoogwaardige test- en lasapparatuur voor glasvezelnetwerken. Simac Masic & TSS en Simac Quadcore wisten door een stringente kostenbeheersing uit de verliezen te blijven. Bij beide bedrijven wordt actief geïnvesteerd in nieuwe technologie en het aanboren van nieuwe markten, zodat de afhankelijkheid van de industrie in Nederland en aangrenzende landen minder wordt.

ICT-Applicaties
Deze activiteit speelt een belangrijke rol in het beleid van Simac om meer totaal-oplossingen te leveren met een hoge toegevoegde waarde. Omdat netwerken een belangrijke rol hierbij spelen is de kennis en marktpositie van Simac op het gebied van ICT-infrastructuren een belangrijk voordeel.
Simac Datacollect kende een goed eerste halfjaar met een flinke omzetgroei. De integratie met een deel van de activiteiten van VDS is goed verlopen en het rendement is positief. Bij Simac Business Applications zijn begin van dit jaar grote problemen opgetreden bij het belangrijke innovatieve project voor parkeerbeheer (CheckMate) bij Dienst Stadstoezicht Amsterdam. Inmiddels zijn deze problemen opgelost en zijn de extra kosten genomen. Het project loopt nu naar tevredenheid. Groupsupport ziet de vraag naar haar producten en diensten toenemen. Het tweede halfjaar 2005 zal voor ICT-Applicaties naar verwachting een gunstig verloop hebben.

Deelnemingen

Het in juli 2005 uitgesproken faillissement van IOSYS bv heeft geleid tot een afboeking van
1,5 miljoen. Voor Simac blijft de onderwijsmarkt zeer interessant en daardoor zijn wij verheugd een grote rol te spelen bij de opzet van een bedrijf dat inmiddels onder de naam Simac Iosys bv de softwaremarkt voor het voortgezet onderwijs blijft beleveren met @VO- pakketten. Wij verwachten van dit bedrijf een bescheiden positieve bijdrage aan de winst.

In juni 2005 heeft Simac de verkoop van het 80% belang in Netwatch SRO afgerond. Dit leverde een boekwinst op van 0,7 miljoen.

3/19

PERSBERICHT

Bij de overige deelnemingen was de situatie stabiel. Positief is dat APTS er in is geslaagd een tweede order te verkrijgen van Douai (Noord-Frankrijk) voor de levering van het innovatieve openbaar vervoerconcept "Phileas".

Financiële positie

Door het uitgekeerde preferente dividend en het verlies in het eerste halfjaar van 2005 is het eigen vermogen van Simac enigszins gedaald. Het garantievermogen en de liquiditeitspositie zijn mede hierdoor verminderd, maar blijven op voldoende peil.

Op basis van interne analyse is de directie momenteel van mening dat er geen redenen zijn tot waardevermindering van de goodwill of actieve belastinglatentie. Omdat inmiddels een verder deel van het pand in Woerden onderverhuurd is, zijn de toekomstige risico's van leegstand afgenomen.

Risico's en risicobeheersing

Voor wat betreft de bij Simac aanwezige risico's en de mate en wijze waarop deze door Simac worden beheerst, wordt verwezen naar pagina 28 en 29 van het jaarverslag 2004 van Simac Techniek NV. Het daar gestelde is ongewijzigd van toepassing.

Beleid

Om een grotere klantenbinding te bereiken en meer toegevoegde waarde voor de klant te leveren, richt Simac zich meer op totaal-oplossingen in specifieke marktsegmenten. Op basis van de netwerk-infrastructuur zal Simac marktgerichte applicaties ter beschikking stellen, ofwel zelf ontwikkeld ofwel ingekocht via gerichte samenwerkingsovereenkomsten.

Het succes van Simac Datacollect en Simac Business Applications (de applicatie Checkmate voor parkeerbeheer en verdere controles voor gemeentelijke diensten) zijn goede voorbeelden van de eerste resultaten van dit beleid. Inmiddels is ook voor de retail-markt een totaal- oplossing voor netwerken en kassabeheer ontwikkeld die momenteel geïntroduceerd wordt in de markt. De voortzetting van IOSYS is een belangrijke stap om de positie van Simac in de stabiele onderwijsmarkt te versterken.

Personeel en organisatie

Het aantal medewerkers is in de loop van het eerste halfjaar licht gedaald als gevolg van de verkoop van Netwatch. Op full time basis ging dit van 688 op 31 december 2004 naar 676 op 30 juni 2005. In het tweede halfjaar zal het personeelsbestand naar verwachting weer iets toenemen door de toevoeging van Simac Iosys bv.
Waarderingsgrondslagen
De geconsolideerde jaarrekening over 2005 van Simac Techniek NV zal worden opgesteld in overeenstemming met International Financial Reporting Standards (IFRS). Voor een overzicht van de belangrijkste waarderingsgrondslagen onder IFRS en een toelichting op de effecten van de overgang van Dutch GAAP naar IFRS per 1 januari 2004 en 31 december
4/19

PERSBERICHT

2004 wordt verwezen naar het Q1 kwartaalbericht dat is gepubliceerd op 27 april 2005. Voor een toelichting op de effecten van de overgang naar IFRS per 30 juni 2004 wordt verwezen naar de bijlagen bij dit halfjaarbericht.

Het halfjaarbericht is opgesteld in overeenstemming met IAS 34 (Interim Financial Statements) en vormt onderdeel van de verslaggevingsperiode (2005) die in de eerste jaarrekening onder IFRS zal worden opgenomen. Bij de overgang naar IFRS heeft Simac Techniek NV IFRS "1 First-time application of IFRS" toegepast. Dit halfjaarbericht omvat niet alle toelichtingen die vereist zijn bij de opstelling van een volledige jaarrekening.

Deze halfjaarcijfers zijn opgesteld in overeenstemming met de IFRS standaarden welke zijn gepubliceerd en verwacht effectief beschikbaar te zijn voor eerdere toepassing per 31 december 2005, de datum waarop Simac Techniek NV haar eerste jaarrekening in overeenstemming met IFRS zal opstellen. Gebaseerd op deze standaarden heeft de directie waarderingsgrondslagen toegepast waarvan zij verwacht dat deze van toepassing zullen zijn ten tijde van het opstellen van de jaarrekening 2005.

Echter, de IFRS standaarden die effectief (of beschikbaar voor eerdere toepassing) zullen zijn per 31 december 2005 kunnen nog onderhevig zijn aan wijzigingen en additionele interpretaties en kunnen niet met zekerheid worden bepaald ten tijde van het opstellen van deze halfjaarcijfers. Als gevolg hiervan kunnen de waarderingsgrondslagen welke toegepast zullen worden in de jaarrekening pas definitief worden bepaald op het moment dat de jaarrekening 2005 wordt opgesteld.
Beoordeling door de externe accountant
De in dit halfjaarbericht opgenomen tussentijdse halfjaarcijfers zijn beoordeeld door de externe accountant. Voor de beoordelingsverklaring verwijzen wij u naar pagina 18 van dit bericht.

Verwachtingen

De omzet en de liquiditeitspositie zullen in het tweede halfjaar van 2005 naar verwachting een stabiel verloop tonen. Het lijkt er op dat de relevante markt-omstandigheden langzamerhand iets verbeteren. Wanneer dit leidt tot een hogere investeringsbereidheid zal dit een positief effect hebben op de resultaten van Simac.

Op basis van de huidige inzichten verwachten wij momenteel over het tweede halfjaar van 2005 een verbetering van het bedrijfsresultaat ten opzichte van het eerste halfjaar 2005. Het is echter thans niet mogelijk een concrete verwachting uit te spreken, door de afhankelijkheid van grotere projecten en door de eventuele invloed van bijzondere posten en de resultaten op deelnemingen.

Directie Simac Techniek NV
Veldhoven, 25 augustus 2005


5/19

PERSBERICHT

Financiële agenda

2005

· Cijfers 3e kwartaal 2005: 17 november 2005 (voor beurs)

2006

· Jaarcijfers 2005: 2 maart 2006 (voor beurs)

· Jaarverslag 2005: 28 maart 2006

· Cijfers 1e kwartaal 2006: 26 april 2006 (voor beurs)
· Jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders: 26 april 2006

Bijlagen
(Tenzij anders vermeld luiden alle bedragen in duizenden euro's)


· Geconsolideerde tussentijdse winst- en verliesrekening
· Geconsolideerde tussentijdse balans

· Geconsolideerd tussentijds kasstroomoverzicht
· Geconsolideerd tussentijds vermogensoverzicht
· Aanvullende toelichting

· IFRS Bijlagen

· Beoordelingsverklaring accountant

· Activiteitenoverzicht Simac Techniek NV per 25-8-2005

Corporate website Simac Techniek


· Voor verdere informatie over Simac Techniek NV verwijzen wij u naar onze corporate website www.simac.com.

---

Noot voor de redactie (