Rotterdam, 25 augustus 2005

Netto winst Smit Internationale N.V. stijgt met 30% in eerste halfjaar 2005


* Divisie Harbour Towage presteert uitstekend.
* Resultaat Divisie Terminals is aanzienlijk gestegen.
* Normaal werkaanbod voor Divisie Salvage.

* Divisie Transport & Heavy Lift presteert volgens verwachting minder.

HALFJAARCIJFERS 2005

* De netto winst stijgt van EUR 14,4 miljoen naar EUR 18,8 miljoen.
* Het bedrijfsresultaat stijgt van EUR 18,5 miljoen in de eerste helft van 2004 naar EUR 20,1 miljoen in de eerste helft van 2005.

* In het bedrijfsresultaat is in 2005 een (per saldo) bijzondere last begrepen van EUR 1,4 miljoen (eerste halfjaar 2004: EUR 1,0 miljoen bijzondere last).
* Het resultaat van de niet-geconsolideerde deelnemingen bedroeg EUR 5,3 miljoen ten opzichte van EUR 3,6 miljoen vorig jaar.

* De rentelast bedroeg EUR 2,3 miljoen (2004: EUR 1,8 miljoen).
* De netto winst per aandeel, gecorrigeerd voor ingekochte aandelen, bedraagt EUR 2,46 ten opzichte van EUR 1,89 over de eerste helft van 2004.
* Over geheel 2005 wordt een netto resultaat verwacht welke belangrijk hoger zal zijn dan de over 2004 verantwoorde netto winst die EUR 27,4 miljoen bedroeg. Ontwikkeling per Divisie

DIVISIE HARBOUR TOWAGE
Havensleepdiensten en gerelateerde maritieme diensten. Bedrijfsresultaat eerste halfjaar 2005: EUR 9,0 miljoen (eerste halfjaar 2004: EUR 4,7 miljoen).
De aanzienlijke resultaatverbetering ten opzichte van vorig jaar wordt veroorzaakt door hogere omzetten in Rotterdam, Canada en Zuid-Afrika. In Rotterdam waren een groter aantal assistenties alsmede een hoger gemiddeld tarief door onder andere de aanpassing aan de inflatie, de redenen van deze stijging. Ook in Canada en Zuid- Afrika was een toename van het aantal assistenties te zien. SMIT verwacht de ontwikkeling in de Harbour Towage Divisie in het tweede halfjaar te kunnen voortzetten met inachtneming van het seizoenspatroon. Het bedrijfsresultaat over 2005 zal naar verwachting aanzienlijk hoger zijn dan over 2004..DIVISIE TERMINALS
Maritiem management en ondersteuning aan offshore en onshore terminals. Bedrijfsresultaat eerste halfjaar 2005: EUR 7,7 miljoen (eerste halfjaar 2004: EUR 3,0 miljoen).
De belangrijkste reden voor de verbetering van het resultaat ten opzichte van vorig jaar is de uitbreiding van de activiteiten in Gabon en Zuid-Afrika. Tevens zijn in het eerste helft van het jaar incidentele duikcontracten uitgevoerd welke aanmerkelijk tot het resultaat bijdroegen (EUR 1,0 miljoen). Ook droegen kostenreducties en het beëindigen van de verliesgevende contracten bij tot een beter resultaat. In het resultaat van het eerste halfjaar 2005 is tevens begrepen een boekwinst op verkoop schepen van EUR 0,6 miljoen (2004: nihil). In de eerste helft van 2005 zijn geen nieuwe lange termijn contracten gesloten. Naar verwachting zal het jaarresultaat voor de Divisie in lijn zijn met het eerste halfjaar waarbij rekening gehouden is met de incidentele posten.
DIVISIE SALVAGE
Berging, wrakopruiming, milieuzorg en advisering.
Bedrijfsresultaat eerste halfjaar 2005: EUR 3,8 miljoen (eerste halfjaar 2004: EUR 8,9 miljoen).
De Divisie Salvage heeft een iets hoger bedrijfsresultaat behaald ten opzichte van het zogenaamde historische gemiddelde resultaat. Het werkaanbod was beperkt in omvang. In Alaska werd de olie verwijderd uit de "Selendang Ayu"en in Brazilië werd het wrak van de "Vicuna" opgeruimd, projecten welke prima passen in de gekozen strategie.
Op de valreep van het halfjaar werd een contract afgesloten voor de "Thunder Horse" in de Golf van Mexico wat inmiddels in het tweede halfjaar succesvol is beëindigd. Gezien het resultaat over het eerste halfjaar verwachten wij voor het gehele jaar 2005 een resultaat iets hoger dan het historische gemiddelde van EUR 5,0 miljoen per jaar.
DIVISIE TRANSPORT & HEAVY LIFT
Pontonverhuur, zwaar transport, (zee)sleepvaart, zwaar hijswerk, uitvoering en ondersteuning van civiele werken op het water.
Bedrijfsresultaat eerste halfjaar 2005: EUR 2,2 miljoen (eerste halfjaar 2004: EUR 5,6 miljoen).
Conform de verwachting is het resultaat over de eerste helft 2005 gedaald omdat in de eerste helft van 2004 nog grote heavy lift projecten liepen zoals Barracuda Caratinga en Tricolor.
De resultaten van de transport activiteiten zowel in Europa als in het Verre Oosten waren zeer bevredigend. Zoals reeds eerder gemeld worden de activiteiten van de kleine bokken gestopt. Hiervoor is het eerste halfjaar een éénmalige last genomen van EUR 2,2 miljoen. Op basis van de orderportefeuille is de verwachting dat in het tweede halfjaar een ongeveer gelijk operationeel resultaat als over het eerste halfjaar kan worden behaald..NIET-GECONSOLIDEERDE DEELNEMINGEN Het resultaat van de niet-geconsolideerde deelnemingen in het eerste halfjaar 2005 bedraagt EUR 5,3 miljoen (eerste halfjaar 2004: EUR 3,6 miljoen). Met name de joint ventures in Harbour Towage (URS en Keppel Smit) dragen bij aan de verbetering van het resultaat. Daarnaast presteerden Asian Lift en SmitWijs Towage conform verwachting.
Vooruitzichten
De resultaten exclusief de bijzondere posten van de Harbour Towage en Terminals Divisies zullen zich naar verwachting consolideren in het tweede halfjaar. Het resultaat van de Divisie Salvage blijft onvoorspelbaar. Voor de tweede helft van 2005 is dit gebaseerd op het historische gemiddelde. Door het ontbreken van éénmalige lasten en te verwachten boekwinsten zal het resultaat over het tweede halfjaar van de Divisie Transport & Heavy Lift fors hoger zijn. Voor het gehele jaar 2005 wordt een netto winst verwacht, welke belangrijk hoger zal zijn dan de over 2004 verantwoorde netto winst die EUR 27,4 miljoen bedroeg.
-ooo-
For more information:
B. Vree W.H. Kanis
Chief Executive Officer Chief Financial Officer
Tel: 010-4549911 010-4549911
e-mail: b.vree@smit.com w.kanis@smit.com
COMPANY PROFILE
SMIT has a proud tradition of more than 160 years of service in the maritime sector. The company has earned an excellent reputation by combining expertise and experience with high-quality materials and equipment. SMIT aims to provide its services in the main to shipping companies, producers in the oil and LNG industries, insurers and governments. SMIT maintains the highest standards in respect of Safety, Health, the protection of the Environment and Quality.
SMIT's services are organised into four Divisions:
*Harbour Towage: harbour towage services and related maritime services.
*Terminals: towage services and related maritime and management services to offshore and onshore terminals.

*Salvage: salvage, wreck removal, environmental protection and consultancy.
*Transport & Heavy Lift: barge rental & transport, ocean, coastal and river towage, heavy lifting and marine support to a variety of civil and offshore projects..Implementatie IFRS Met ingang van het boekjaar 2005 wordt de geconsolideerde jaarrekening opgesteld op basis van de International Financial Reporting Standards (IFRS). Tot en met het boekjaar 2004 werd de geconsolideerde jaarrekening opgesteld op basis van de Nederlandse regelgeving (Dutch GAAP). De verandering van de waarderingsgrondslagen van Dutch GAAP naar IFRS heeft een beperkte invloed op de resultaten en het vermogen van de vennootschap. Zoals reeds beschreven in het jaarverslag over 2004 hebben de belangrijkste wijzigingen in de waarderingsgrondslagen betrekking op de verwerking van Employee benefits (IAS 19) en de waardering van financiële instrumenten (IAS 32 en 39). In het halfjaarbericht per 30 juni 2005 zijn de vergelijkende cijfers over 2004 aangepast naar IFRS grondslagen.
Deze geconsolideerde tussentijdse overzichten zijn opgesteld op basis van de IFRS die van kracht zijn of vervroegd mogen worden toegepast op de verslagdatum van het boekjaar waarover SMIT voor het eerst IFRS toepast, te weten 31 december 2005. Op basis van deze IFRS heeft SMIT veronderstellingen gemaakt ten aanzien van de naar verwachting toe te passen grondslagen voor financiële verslaggeving wanneer de eerste IFRS-jaarrekening wordt opgesteld over het boekjaar 2005. De IFRS die van kracht zijn of vrijwillig vervroegd mogen worden toegepast voor de jaarrekening over 2005 zijn nog aan verandering onderhevig. Voorts kunnen er aanvullende interpretaties worden uitgegeven. Genoemde IFRS zijn derhalve niet met zekerheid vast te stellen. De grondslagen voor financiële verslaggeving voor dat boekjaar die relevant zijn voor deze tussentijdse financiële informatie worden derhalve pas vastgesteld wanneer de eerste IFRS-jaarrekening wordt opgesteld per 31 december 2005. De halfjaarcijfers zijn niet gecontroleerd door de externe accountant. Vanwege de hiervoor genoemde redenen hebben de gepubliceerde cijfers een voorlopig karakter.
De opstelling van de geconsolideerde tussentijdse financiële overzichten in overeenstemming met IFRS heeft geresulteerd in stelselwijzigingen ten opzichte van de meest recente jaarrekening die is opgesteld in overeenstemming met de voorheen toegepaste Dutch GAAP. De hierna uiteengezette grondslagen voor financiële verslaggeving zijn consistent toegepast voor alle gepresenteerde perioden in deze geconsolideerde tussentijdse financiële overzichten, met uitzondering van IAS 32 en 39 welke met ingang van 1 januari 2005 worden toegepast. De belangrijkste wijzigingen in waarderingsgrondslagen hebben betrekking op de volgende onderwerpen:
Employee Benefits (IAS 19)
SMIT kent toegezegde pensioenregelingen (defined benefit plans) in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten. Voor deze pensioenregelingen zijn actuariële berekeningen uitgevoerd op basis van IAS 19. SMIT maakt gebruik van de optie om de zogenaamde "corridor approach" toe te passen. Alle actuariële resultaten per 1 januari 2004, de transitiedatum naar IFRS, zijn verantwoord. Het overschot of tekort van deze pensioenregelingen is verantwoord in de geconsolideerde balans. Het effect (voor belastingen) op de IFRS openingsbalans per
1 januari 2004 bedraagt Euro 182.000 (overschot). Dit bedrag is toegevoegd aan het eigen vermogen per 1 januari 2004..Financial instruments (IAS 32 en 39) SMIT maakt gebruik van de optie om IAS 32 en 39 inzake financiële instrumenten met ingang van 1 januari 2005 toe te passen. Het beleid van SMIT met betrekking tot het gebruik van derivaten en valutarisicobeheer, zoals beschreven in de jaarrekening over 2004, is ongewijzigd. Echter, de verwerkingswijze van derivaten is veranderd vanwege de implementatie van IAS 32 en 39. Binnen deze standaarden past SMIT (cash flow) hedge accounting toe. Het effect (na belastingen) op de openingsbalans per 1 januari 2005 bedraagt Euro 584.000 (ten laste van het eigen vermogen). Dit bedrag heeft betrekking op ongerealiseerde verliezen op interest swaps en valutatermijncontracten.
IAS 32 beperkt de mogelijkheid om debet en credit saldi, die worden aangehouden door verschillende groepsmaatschappijen bij dezelfde bank, te salderen. Dit leidt tot balansverlenging, echter niet tot enige wijziging in de netto kaspositie. Overgang van Dutch GAAP naar IFRS per 1 januari 2004 In de onderstaande tabel is een aansluiting gemaakt tussen het eigen vermogen per 31 december 2003 gebaseerd op Dutch GAAP en het eigen vermogen per 1 januari 2004 gebaseerd op IFRS. De belangrijkste wijzigingen kunnen als volgt worden samengevat:
Omschrijving Bedrag
(bedragen in Euro)
Eigen vermogen per 31 december 2003 (Dutch
GAAP)
194.495.000
Verantwoording overschot toegezegde
pensioenregelingen

+413.000
Verantwoording tekort toegezegde
pensioenregelingen

-231.000
Overige (per saldo) -118.000
Belasting over bovenstaande aanpassingen +187.000

+251.000
Eigen vermogen per 1 januari 2004 (IFRS) 194.746.000 Uit bovenstaande tabel blijkt dat het eigen vermogen per 1 januari 2004 onder IFRS Euro 251.000 hoger is dan het eigen vermogen per 31 december 2003 onder Dutch GAAP.
De verantwoording van toegezegde pensioenregelingen in Nederland en het buitenland leidt tot een overschot van Euro 413.000 (voor belastingen) en een tekort van Euro 231.000 (voor belastingen) als gevolg van de actuariële berekeningen gebaseerd op IAS 19 "Employee Benefits"..Overige aansluitingen van Dutch GAAP naar IFRS Omschrijving
(bedragen in Euro)
Winst- en verliesrekening 01.01.2004
t/m
30.06.2004

01.01.2004
t/m
31.12.2004
Netto winst op basis van Dutch GAAP 14.347.000 27.520.000 Netto winst op basis van IFRS 14.406.000 27.362.000 59.000 -158.000
Balans 30.06.2004 31.12.2004
Eigen vermogen op basis van Dutch GAAP 199.854.000 203.654.000 Eigen vermogen op basis van IFRS 199.592.000 203.792.000
-262.000 138.000
De verschillen tussen Dutch GAAP en IFRS voor bovenstaande periodes zijn niet materieel en worden derhalve niet verder toegelicht..VERKORTE GECONSOLIDEERDE WINST- EN VERLIESREKENING (x ¤ 1 mln.)

1e halfjaar 1e halfjaar boekjaar
2005 2004 2004
Bedrijfsopbrengsten 168.9 191.2 345.2
Afschrijving -11.2 -12.7 -28.6
Overige operationele kosten -137.6 -160.0 -283.8
Bedrijfsresultaat Groep 20.1 18.5 32.8
Resultaat niet-geconsolideerde deelnemingen en joint-ventures 5.3 3.6 5.0
Bedrijfsresultaat Groep (inclusief deelnemingen en J.V.'s) 25.4 22.1 37.8 Saldo betaalde minus ontvangen interest -2.3 -1.8 -3.3 Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening voor belastingen 23.1 20.3 34.5 Belastingen -4.3 -5.9 -7.1
Resultaat na belastingen 18.8 14.4 27.4
Winst per aandeel in Euro 2.46 1.89 3.59
Verwaterde winst per aandeel in Euro 2.46 1.89 3.59 Gemiddeld aantal uitstaande aandelen 7,674,892 7,607,621 7,623,921 Bedrijfsopbrengsten van derden per Divisie

- Harbour Towage 42.4 37.3 77.7

- Terminals 37.5 38.1 62.3

- Salvage 33.9 65.2 111.3

- Transport & Heavy Lift 51.1 48.2 90.2

- Holding 4.0 2.4 3.7
Bedrijfsopbrengsten Groep 168.9 191.2 345.2
Bedrijfsresultaat Divisies

- Harbour Towage 9.0 4.7 11.6

- Terminals 7.7 3.0 8.4

- Salvage 3.8 8.9 13.1

- Transport & Heavy Lift 2.2 5.6 6.9

- Holding -2.6 -3.7 -7.2
Bedrijfsresultaat Groep 20.1 18.5 32.8
Verkorte geconsolideerde balans
(x ¤ 1 mln.)
in % in %
Activa:
Materiële vaste activa 228.4 46.5 188.7 45.6
Financiële vaste activa 56.7 11.5 50.6 12.2
Overige vaste activa 10.6 2.2 7.8 1.9
Totaal vaste activa 295.7 60.2 247.1 59.7
Overige vlottende activa 148.2 30.2 132.5 32.0
Liquide middelen 47.2 9.6 34.2 8.3
Totaal vlottende activa 195.4 39.8 166.7 40.3
Totale activa 491.1 100.0 413.8 100.0
Gefinancierd als volgt:
Eigen vermogen 218.0 44.4 203.8 49.2
Aandeel van derden 0.5 0.1 0.4 0.1
218.5 44.5 204.2 49.3
Achtergestelde leningen 7.4 1.5 8.1 2.0
Overige langlopende schulden 108.5 22.1 79.3 19.2
Kortlopende bankschulden 25.7 5.2 2.0 0.5
Overige kortlopende schulden 131.0 26.7 120.2 29.0 Eigen vermogen en schulden 491.1 100.0 413.8 100.0 30 Juni 2005 31 December 2004.Verloopoverzicht eigen vermogen: 2005 2004 Eigen vermogen begin boekjaar 203.8 194.0
Eerste toepassing IFRS 0.0 0.3
Eerste toepassing IAS 32/39 Financiële instrumenten -0.6 0.0 203.2 194.3
Uitbetaald dividend voorgaand jaar -15.4 -15.3
187.8 179.0
Netto resultaat 18.8 27.4
Uitoefening optierecht 0.1 2.3
Mutaties in de waardering van buitenlandse deelnemingen als gevolg van wisselkoersveranderingen 12.7 -4.9
Mutaties als gevolg van waardering financiële instrumenten -1.0 0.0 Overige mutaties -0.4 0.0
30.2 24.8
Eigen vermogen einde periode 218.0 203.8
GECONSOLIDEERD KASSTROOMOVERZICHT
(x ¤ 1 mln.)
Resultaat na belastingen 18.8 14.4
Kasstroom uit operationele activiteiten 18.0 29.9
Kasstroom investeringen -37.4 4.6
Kasstroom financiering 8.7 -21.6
Mutaties liquide middelen en kortlopende schulden -10.7 12.9 kredietinstellingen
Stand begin periode 32.2 0.0
Stand einde periode 21.5 12.9
Opmerkingen:
De halfjaarcijfers zijn niet door accountants gecontroleerd.
1e Half jaar 2005 1e Half jaar 2004