Ingezonden persbericht


Kwart miljoen Nederlanders heeft er jaarlijks last van

Cursus 'Geen Paniek' moet paniekstoornis voorkomen

Utrecht, 25 augustus 2005. Per jaar heeft ongeveer een kwart miljoen Nederlanders last van een paniekstoornis. Jaarlijks gaat het om 80.000 nieuwe gevallen. Een paniekstoornis vermindert de kwaliteit van leven en vergroot de kans op andere psychische stoornissen. Bovendien kost het veel geld: de kosten voor medisch onderzoek, medicijngebruik en ziekteverzuim door een paniekstoornis zijn naar schatting 1,9 miljard euro per jaar, waarvan 671 miljoen euro (35%) door nieuwe gevallen. Een paniekstoornis is behandelbaar, maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom heeft het Trimbos-instituut samen met GGNet de preventieve cursus Geen Paniek ontwikkeld.

Het centrale kenmerk van paniekklachten is de paniekaanval, dat wil zeggen een plotselinge en zonder aanleiding optredende intense angst of spanning. Zo'n aanval gaat meestal gepaard met hartkloppingen, trillen, zweten, ademnood of duizeligheid. Vaak ontwikkelen mensen met paniekklachten ook angst voor openbare ruimtes zoals winkels, bioscopen en treinen.

Het Trimbos-instituut is dit jaar samen met de instelling voor geestelijke gezondheidszorg GGNet gestart met een grootschalig effectonderzoek bij mensen met lichte tot matige paniekklachten. Doel van het onderzoek is zicht te krijgen op de psychologische en de economische effecten van de cursus, in het bijzonder of door een preventiecursus een paniekstoornis kan worden voorkomen. Uit een pilotstudie is al gebleken dat vroegtijdig en kortstondig ingrijpen een positief effect kan hebben op het beloop van de klachten, op eventueel bijkomende depressieve klachten en op de kwaliteit van leven.

De cursus Geen Paniek bestaat uit acht bijeenkomsten onder deskundige begeleiding. Doel van de cursus is mensen leren om te gaan met paniekklachten, zorgen dat ze meer greep krijgen op gedachten die de paniek doen toenemen en ze leren om zich in voor hen moeilijke situaties te begeven. De cursus is bestemd voor volwassenen die last hebben van lichte tot matige paniekklachten.

Inmiddels is de cursus op proef uitgevoerd door twaalf GGZ-instellingen verdeeld over Nederland. Op basis van de hierbij opgedane ervaringen is een aangepaste werkmap voor cursisten en een draaiboek voor de cursusleiders gerealiseerd, dat gebruikt wordt voor het onderzoek van Trimbos-instituut en GGNet naar de preventie van paniekstoornissen en waaraan zeventien GGZ-instellingen meedoen. Eind 2005 zullen de eerste cursussen starten. Meer informatie over de cursus en het onderzoek is te vinden op www.cursusgeenpaniek.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Henk Maurits (030-2971138) of Harald Wychgel (030-2971116), voorlichters van het Trimbos-instituut.