Socialistische Partij

Roemenië wil duidelijkheid over risico's Nederlandse Hawk-raketten

25-08-2005 * Nederland heeft Hawk-raketten aan Roemenië verkocht zonder te melden dat er veel meldingen zijn van gezondheidsklachten van Nederlandse en Belgische militairen die met dit systeem gewerkt hebben. Krista van Velzen heeft staatssecretaris Van der Knaap opheldering gevraagd over deze gang van zaken. Van Velzen: "Ik wil weten wie er liegt. De Roemeense autoriteiten die haar eigen personeel moedwillig risico's laten nemen bij het werk aan de Hawk, of de staatssecretaris Van der Knaap die in februari in de Kamer vertelde dat in Roemenië de discussies over de Hawk bekend waren."

Nederland mag zich niet opstellen als een onbetrouwbare handelaar die een mogelijk ondeugdelijk wapensysteem aan een ander land verkoopt om de staatskas op te spekken, stelt Van Velzen. In een eerder Kamerdebat antwoordde de staatssecretaris haar over de wijze waarop de Roemenen zijn geïnformeerd over gezondheidsklachten en het lopend onderzoek hiernaar: "Ook in Roemenië weet men van de discussies rondom het onderwerp dat wij nu bespreken," schreef de bewindspersoon. Uit berichten in de Roemeense pers blijkt nu dat de Roemeense autoriteiten niet zijn geïnformeerd over de gezondheidsklachten van Nederlandse militairen die met de HAWK hebben gewerkt.

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat er iets met de opsporingsradar van de raket aan de hand was. De Nederlandse regering meldde dat 212 personeelsleden zich hadden gemeld met klachten, waarvan 73 leden aan kanker en 48 personen hadden `andere klachten of ziekten'. De regering heeft bij het TNO een literatuurstudie besteld waarvan in oktober een rapport uitkomt. Verder wordt er in België een echt medisch onderzoek uitgevoerd waarvan de resultaten eind 2006 bekend zullen worden.