Fortis Bank

Published: 12:00 25.08.2005 GMT+2 /Source: FORTIS /BXS: FORB /ISIN: BE0003801181

Fortis neemt beslissing inzake Belgolaise

Begin 2005 kondigde Fortis aan zich te willen terugtrekken uit de Belgolaise, haar dochter met bankactiviteiten in Afrika ten zuiden van de Sahara.

Verschillende geinteresseerden hebben zich gemeld. Geen enkel bod bleek echter zodanig dat de continuiteit kan worden verzekerd van het geheel van de activiteiten van Belgolaise onder voor de klanten en het personeel gunstige voorwaarden.

In overleg met de statutaire organen van Belgolaise heeft Fortis daarom beslist de onderhandelingen te beeindigen met de partijen die een offerte hadden uitgebracht.

Het Directiecomite van Belgolaise heeft de opdracht gekregen de reorganisatie van de activiteiten van de bank voor te bereiden, in lijn met de strategie en de organisatieprincipes van Fortis.

De grote lijnen van deze reorganisatie zijn :
- integratie binnen Fortis Bank van de voor de business lines strategische activiteiten van Belgolaise zoals financiering van internationale handel (African desk), asset management en de marktzaal;
- het voortzetten van het desinvesteringsplan voor het netwerk van Afrikaanse participaties.

Voor het personeel van de Europese entiteiten van Belgolaise dat niet betrokken zou zijn bij de integratie van activiteiten binnen Fortis Bank zullen oplossingen voor herorientatie worden gezocht binnen Fortis teneinde gedwongen ontslagen te vermijden.

Niet strategische activiteiten zoals het financieren van werkingskosten van louter Afrikaanse ondernemingen zal geleidelijk worden stopgezet om de klanten de mogelijkheid te bieden alternatieve oplossingen te vinden voor hun bancaire relaties.

De reorganisatie past in de strategie van Fortis. Zij zal leiden tot een betere integratie van de Afrikaanse activiteiten van Belgolaise binnen de verschillende business lines van Fortis Bank. Tot op heden vormde de Belgolaise immers een geografische uitzondering op de grensoverschrijdende organisatie per business line van Fortis Bank.

Door de integratie vervallen eveneens de meerkosten die een afzonderlijke juridische entiteit met zich meebrengt en kunnen de gereorganiseerde activiteiten verdergezet worden met een beroep op de systemen, know-how en financiële middelen van het moederbedrijf.

Fortis is een geïntegreerde financiële dienstverlener in bankieren en verzekeren. Met een marktkapitalisatie van EUR 31,4 miljard (31/07/2005) en circa 55.000 medewerkers behoort zij tot de 20 grootste financiële instellingen van Europa. In haar thuismarkt, de Benelux, neemt Fortis een toonaangevende positie in met een breed pakket financiële diensten voor haar particuliere, zakelijke en institutionele klanten. Vanuit de expertise in de thuismarkt ontplooit zij haar Europese ambities via groeiplatforms. Fortis opereert ook in geselecteerde activiteiten met een wereldwijd bereik. In specifieke Europese en Aziatische landen maakt zij met succes gebruik van haar knowhow en ervaring in bankverzekeren. Fortis is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Brussel en Luxemburg en heeft een gesponsord ADR programma in de Verenigde Staten. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com

Perscontacten:

Brussel:

+32 (0) 2 565 35 84
Utrecht:

+31 (0) 30 226 32 19
Investor Relations:

Brussel:

+32 (0) 2 510 53 91
Utrecht:

+31 (0) 30 226 32 20