Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Vluchteling in Italië
Uitzenddatum: Do. 25 augustus 2005, 20.30u

Elk jaar varen honderden bootvluchtelingen met gevaar voor eigen leven naar het eilandje Lampedusa. Door het Italiaanse asielbeleid komt negentig procent van hen nog tijdens de procedure op straat terecht. Hoe ziet het leven van een Afrikaanse vluchteling eruit in Italië en wat zijn hun kansen? Een reportage.

Overtocht
Lampedusa ligt dichterbij Tunesië dan bij Italië. Voor mensensmokkelaars is het daarom een aantrekkelijke plaats om illegalen op Europees grondgebied te brengen. De overtocht is vaak levensgevaarlijk.

Kansloos
Italië is echter een slechte keus. Het is het enige land in Europa dat geen asielwet heeft. Slechts twee artikelen in de wet op immigratie gaat over asielaanvragen. Doorreizen naar een ander land is kansloos: Europese regels bepalen dat alleen de asielaanvraag in het eerste land dat je aandoet, geldt.

Tiburtina
Bovendien zijn er weinig voorzieningen voor de vluchtelingen: voor slechts tien procent van de asielzoekers is er goede opvang. Een erbarmelijke situatie die de asielzoekers zelf proberen op te lossen. Zo leven er tweehonderd asielzoekers in een loods bij het treinstation Tiburtina in Rome. Er is koud water en elektriciteit krijgen ze via een aggregaat.

Netwerk spreekt met Artsen zonder Grenzen in Italië en asielzoekers die hun geluk in Italië zoeken.