Kabinet van de President van de republiek Suriname


BOODSCHAP VAN DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, Z.E. RUNALDO RONALD VENETIAAN, T.G.V. HET BEZOEK AAN DE SYNODE 2005 VAN DE EVANGELISCHE BROEDER GEMEENTE IN SURINAME, OP DONDERDAG 25 AUGUSTUS 2005

Voorzitter en leden van het Bestuur van de Synode, Eerwaarde Bisschoppen van de Broeder Gemeente,
Praeses en leden van het Provinciaal Bestuur,
Dames en Heren,
Zusters en Broeders,
Het is voor mij een groot genoegen om ook in de Synode 2005, door U ontvangen te worden en in Uw midden te zijn.
De Synode markeert in het leven en werken van de Evangelische Broeder Gemeente een markante gebeurtenis. Bestuurders op diverse niveaus, vertegenwoordigers van "diensttakken" en afgevaardigden van de wijkgemeenten, zijn gedurende vijf dagen van de laatste week in de maand augustus, de "Herrnhuttermaand", bijeen, om het werk in de drie jaren sedert de vorige Synode te evalueren, en plannen voor de intersynodale periode 2005/2008 vast te stellen.
Dames en Heren,
Zusters en Broeders,
De Broeder Gemeente laat zich in haar arbeid leiden door inspirerende woorden uit de Heilige Schrift en door de leerstellingen van grote leiders uit de rijke geschiedenis van de Unitas Fratrum, wereldwijd.
1

In de drie-jaarlijkse Synode vindt de bezinning plaats op basis van bijzondere themas.
Het thema voor deze 14 e Synode is een tekst uit het Bijbelboek Genesis, te weten "De Here zal Uw weg voorspoedig maken". Ik stel mij voor dat uitdiepen van deze tekst voor het geestelijk leven en de arbeid van de Broeder Gemeente centraal zal staan. Op basis van de ervaring met de wijze waarop de Evangelische Broeder Gemeente zich in de 270 jaren van haar bestaan heeft ingezet voor de Surinaamse samenleving, mogen wij ons verzekerd weten dat de vertaling van het bijbels thema naar de samenleving toe, deel zal uitmaken van Uw beraadslagingen en Uw arbeid.
Kerk en Staat hebben allebei hetzelfde werkgebied, namelijk de gemeenschap, waarbij elk vanuit de eigen opdracht, een bijdrage levert aan een beter leven in ons aller Suriname, in ons aller wereld. Allebei zien wij ons geconfronteerd met de uitdaging om adequate antwoorden te vinden:
§ op de toenemende ontwrichting, waarbij de kracht van de tien- geboden, van wet en recht, van de traditie van wederzijds respect als hoeksteen van de samenleving, steeds minder en minder wordt § op de toenemende dreiging van de gezondheid door ongecontroleerd gedrag van jong en oud
§ op de armoede die net als een virus blijft doorvreten en voortwoekeren
§ op het afnemend besef dat voor elk individu en voor elke groep in de samenleving de eigen inzet het belangrijkste instrument is, om vooruitgang te boeken in dit leven.

2

De Regering is ervan overtuigd, dat wij samen, de Staat en onder andere de religieuze gemeenschappen, de Staat en in het bijzonder de Evangelische Broeder Gemeente, in staat zijn, het volk te begeleiden op weg naar de overwinning van de geschetste problemen, op weg naar een goede wereld van mensen, ook in Suriname.
Namens de Regering van ons land, wens ik de Synode en haar afgevaardigden te bemoedigen bij de inzet van de arbeid die U vandaag en morgen zult afronden.
De Regering spreekt de hoop uit dat het U gegeven zal zijn Uw voornemens met betrekking tot de resultaten van Uw beraadslagingen, naar tevredenheid af te ronden.
Moge de Almachtige Zijn zegen schenken aan Uw arbeid als Synode en aan het nieuw te verkiezen Provinciaal Bestuur.
Ik dank U.


3