Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Uitnodiging voor de media - Vissen op schol met de pulskor

Dit is een gezamenlijk persbericht van het Nederlands Visbureau en het ministerie van LNV

8 augustus 2005 -

Het Nederlands Visbureau en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) organiseren op vrijdag 26 augustus een persvaart met de UK 153 vanuit de haven van IJmuiden. Deze viskotter is uitgerust met een pulskor.

Traditioneel vissen de Nederlandse vissers met een boomkor met wekkerkettingen die over de zeebodem worden getrokken. Om de Noordzeevisserij duurzamer te maken, wordt een vistuig ontwikkeld dat minder bodemberoering veroorzaakt: de pulskor. Bodemvissen als schol en tong worden niet met behulp van kettingen maar met elektrische schokjes opgeschrikt.

Het vistuig is geruime tijd getest aan boord van onderzoeksvaartuigen. Sinds medio 2004 vindt er een praktijkproef plaats met de UK 153, die met de pulskor op de Noordzee op schol en tong vist. De resultaten van de pulskor zijn veelbelovend. De bodem wordt veel minder beroerd, het brandstofverbruik is aanmerkelijk minder, de bijvangst is lager en de kwaliteit van de vis is beter. Het pulskorproject wordt gecoördineerd en gefinancierd door het ministerie van LNV. De praktijkproef loopt tot december 2005.

De persvaart luidt ook de Week van de Schol in. Schol is een van de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse visserij. De grootste klanten zitten in Italië. Het Nederlands Visbureau ziet veel mogelijkheden voor schol op de thuismarkt, waar de visconsumptie al jaren een stijgende lijn laat zien.

Tijdens de persvaart met aan boord schipper Pieter Louwe van Slooten zullen onderzoekscoördinator Marnix van Stralen en een vertegenwoordiger van het ministerie van LNV uitleg geven over het pulskorproject.

Het programma ziet er als volgt uit:

* 10.30 uur: ontvangst aan boord van de UK 153 in de haven van IJmuiden
* 11.00 uur: uitvaren

* 12.30 uur: netten uit

* 13.00 uur: lunch

* 13.30 uur: netten binnenhalen

* 15.30 uur: terug in de haven van IJmuiden Vertegenwoordigers van de media die mee willen varen, wordt verzocht zich aan te melden bij het secretariaat van directie Voorlichting van het ministerie van LNV, 070- 3784075. Het aantal plaatsen op de viskotter is beperkt.