Gemeente Goes

Persbericht

Landbouw en veeteelt van toen & nu op Landbouw Toondag

Verleden en heden op het gebied van landbouw en veeteelt is op vrijdag 26 augustus in al zijn facetten te zien tijdens de Goese Landbouw Toondag. Goes is in het verleden groot geworden door de landbouw, veeteelt en handel. Om dit tot uiting te laten komen in de viering van 600 jaar stadsrechten Goes wordt een Landbouw Toondag georganiseerd. De ouderwetse Landbouw Toondag wordt nagebootst door een 40-tal runderen van Nederlandse runderrassen, een 40-tal Zeeuwse trekpaarden en een 60-tal schapen op te laten draven en activiteiten als schapenscheren en wolspinnen in ere te herstellen. De markt met Zeeuwse producten is voor de ouderen een herinnering aan vroeger en voor de jeugd een kennismaking met de geteelde producten van het Zeeuwse land. Bezoekers kunnen grondstoffen als tarwe, erwten, gerst, vlas, suikerbieten, Zeeuwse vlegel, bessen, melk en aardappelen bekijken en de producten die hiervan worden gemaakt. Ook zijn er oude en nieuwe landbouwvoer- en werktuigen te zien, zoals koetsen, rijtuigen, tractoren en dorsmachines.

Speciaal voor de kinderen is er een carrousel die wordt getrokken door een Zeeuws trekpaard. Kinderen kunnen meerijden met boerenwagens voor een ritje door de stad. Ganzen met een ganzenhoeder maken een tocht door de stad en bakkers bakken en verkopen Toondag-koeien. De Landbouw Toondag is gratis toegankelijk en wordt gehouden op de Grote Markt, Korte Kerkstraat, Singelstraat en Zusterstraat in de Zeeuwse stad Goes.

Het programma voor deze dag ziet er als volgt uit: 10.00 uur Opening door de voorzitter van de Zeeuwse Landbouw- en Tuinbouworganisatie Peter de Koeyer.
10.15 uur Demonstratie inspannen van een trekpaard. 10.30 uur Uitleg over de Zeeuwse Witrik, een runddier. 10.45 uur Demonstratie schapen drijven met hond. 11.00 uur Wedstrijd Hoe sterk is een trekpaard? 11.15 uur Uitleg over de Lakenvelder, een runddier. 11.30 uur Uitleg over de Swifter, een schaap. 11.45 uur Veebeoordeling en uitleg over de functionele koe Holstein Frisian.
13.00 uur Springen met koe.
13.15 uur Demonstratie inspannen van een trekpaard. 13.30 uur Demonstratie schapen drijven met hond. 13.45 uur Showen van kalveren door kinderen. 14.00 uur Wedstrijd Hoe sterk is een trekpaard? 14.15 uur Uitleg over het M.R.IJ ras, een runddier. 14.30 uur Demonstratie met ganzen.
14.45 uur Uitleg over de Swifter, een schaap. 15.00 uur Demonstratie het beslaan van een trekpaard. 15.30 uur Veebeoordelingswedstrijd met het publiek. 16.00 uur Handel in vroegere tijden.
16.30 uur Wedstrijd melken met kunstkoe.
17.00 uur Sluiting.

De Landbouw Toondag is één van de vele activiteiten in het kader van de viering van 600 jaar stadsrechten van de stad Goes. Meer informatie hierover en een overzicht van alle evenementen is te vinden op de jubileumwebsite www.goes600.nl