Gemeente Apeldoorn

Feest in De Parken

Vrijdagmiddag 26 augustus organiseren de gemeente Apeldoorn en CODA een feestelijke bijeenkomst voor bewoners van De Parken bij Galerie Marialust. Dan wordt het besluit dat De Parken een rijksbeschermd stadsgezicht maakt, officieel bekend gemaakt door mevrouw drs. L.M.E. Boot, directeur van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Aansluitend vindt de officiële opening plaats van de tentoonstelling De Parken in de Parken van CODA.

Mevrouw Boot zal het besluit ter plaatste ondertekenen en overhandigen aan wijkwethouder J.G. Wortman van de gemeente Apeldoorn. Aansluitend opent de voorzitter van de raad van Bestuur van CODA, mevr. C.E.M. Reinders, de tentoonstelling De Parken in de Parken. Zij doet dit samen met de ontwerper(s) van een speciale Parkenvlag. Wie de winnaars zijn wordt op de middag zelf bekend gemaakt.

Uitgenodigd
Voor dit feestelijke programma zijn alle wijkbewoners van de Parken uitgenodigd per brief. Zij zijn immers de échte kenners van de kwaliteiten van de wijk en kunnen voor een belangrijk deel het bijzondere karakter van de wijk in stand houden. Ook de leerlingen van de scholen in De Parken, die een bijdrage hebben geleverd aan de tentoonstelling, zijn uitgenodigd.

Tentoonstelling
De gratis toegankelijke tentoonstelling is nog tot 11 september te zien bij Marialust. Bij CODA zelf is, eveneens tot 11 september de tentoonstelling Gij woont hier in een Paradijs te bezichtigen. Hiervoor gelden wel entreekosten. Op 26 augustus hebben alle aanwezigen de gelegenheid om de tentoonstelling in Marialust te bezichtigen. Ook ligt er een gratis wandelkaart klaar voor iedereen, waarmee men op zoek kan gaan naar verdwenen en verborgen schatten in de Parken.

Uniek
De Parken is een unieke wijk met een bijzonder karakter; de wijk is tussen 1876 en 1940 uitgegroeid tot één van de fraaiste villawijken van Nederland, uniek door zijn uitgestrektheid, historie en rijkdom aan architectuur. Niet alleen Apeldoorn, maar ook het Rijk heeft deze bijzondere kwaliteiten op waarde geschat. Met de rijksbescherming wordt het bijzondere karakter van de wijk, de gebouwen en het groen op een goede manier beschermd. Hiermee wordt De Parken het eerste rijksbeschermde stadsgezicht van Apeldoorn. Met zon status wordt bij bouwplannen beter gelet op cultuurhistorische kwaliteiten, wat overigens niet betekent dat De Parken op slot gaat voor nieuwe ontwikkelingen.

Voor het laatst bijgewerkt op: 24-aug-2005 08:31