Ingezonden persbericht


persbericht

Akron group en allied irish bank kopen winkelcentrum magna plaza aan in opdracht van ierse investeerders

Amsterdam, 26 augustus 2005 - Uni-Invest Holding BV heeft het Amsterdamse 'landmark' winkelcentrum Magna Plaza verkocht aan het Nederlandse vastgoedbeleggingsfonds MP Monumenten BV. Akron Group verwierf het pand namens AIB Private Banking, de vermogensmanagement divisie van Allied Irish Bank, p.l.c. De aankoop werd gefinancierd door een combinatie van particulier investeerders- en bank kapitaal. Het aankoopbedrag bedraagt ¤48.1 miljoen. DDit bedrag is gebaseerd op een yield van ongeveer 6%. Met deze aankoop geven Akron Group en AIB Private Banking verder inhoud aan de samenwerking, die zij vorig jaar zijn aangegaan. Magna Plaza werd begin jaren negentig ontwikkeld van het hoofdpostkantoor van de stad tot unieke winkellocatie in de Amsterdamse binnenstad. Op dit moment zijn zo'n 40 kwaliteitswinkels -waaronder topmerken als Replay, Swarowski en de Body Shop- gehuisvest in Magna Plaza. De totale oppervlakte bedraagt 6.500 m2. De nieuwe eigenaar heeft als doel de gezonde en sterke positie van Magna Plaza verder te versterken en de bezoekersfrequentie en omzet van het centrum verder te verhogen. Daartoe zal zij een aantal renovaties en een upgrading uitvoeren in het centrum.

Naast het verwerven van deze acquisitie zal Akron Group verantwoordelijk zijn voor het management van de investering. Zij zal voor het dagelijkse management van het winkelcentrum samenwerken met SCM Shopping Center Management, dat specifieke retailervaring inbrengt. De 'senior loan' voor de aankoop werd verstrekt door FGH Bank. CB Richard Ellis adviseerde MP Monumenten bij de aankoop.

Succesvolle samenwerking
De samenwerking tussen Akron Group, een pan-Europese vastgoedinvesterings-en asset management onderneming, en AIB Private Banking dateert van 2004. Doel van deze samenwerking is het ontwikkelen van vastgoedopportunities in Nederland voor vermogende Ierse investeerders. De eerste vastgoedinvestering werd gelanceerd in 2004 toen twee objecten -een logistieke locatie op Schiphol Rijk en een moderne kantoorlocatie in de nabijheid van de Rotterdamse haven- werden verworven voor een waarde van ¤20,6 miljoen.

'De aankoop van Magna Plaza betekent een tweede stap in de inmiddels succesvolle samenwerking. Gelet op het succes van de eerste twee transacties willen we de samenwerking uitbreiden met tenminste twee volgende investeringen in de komende twaalf maanden. Daarbij zal de investering in langdurig verhuurd kantoor en logistiek vastgoed plaatsvinden met een beoogde investeringswaarde van ¤100 tot ¤120 miljoen.en. Het volgende fonds staat inmiddels gepland voor het laatste kwartaal van dit jaar.', licht Peter Ulm, CEO van de Akron Group voor west Europa, toe. 'Met dit tweede fonds kunnen we voldoen aan de stijgende vastgoedinvesterings-behoefte buiten Ierland en Groot Brittannië voor onze klanten. We zijn blij met deze volgende stap in de samenwerking met Akron Group, een ervaren partner op de Nederlandse markt', aldus John Wilkinson, executive director van AIB Private Banking in Dublin.

Uni-Invest Holding BV is eigendom van een consortium van investeerders onder leiding van Lehman Brothers Real Estate Partners.

/ / / /



Ingezonden persbericht