Waterschap Roer & Overmaas


26-08-2005

Persinformatie: waterschap bepleit verbod op handel vijverplant

Waterschap Roer en Overmaas wil dat de handel in de vijverplant Waterteunisbloem verboden wordt. Deze Zuid-Amerikaanse plant is een snelgroeiende zuurstofplant die veel in tuinvijvers wordt gebruikt. Ecologen van Waterschap Roer en Overmaas hebben geconstateerd dat de Paerdsdrink in de gemeente Echt-Susteren is dichtgegroeid met Waterteunisbloem (Ludwigia grandiflora). De hele moerassige laagte is begroeid met een dik pak Waterteunisbloem. Het massaal aantreffen van deze uitheemse waterplantensoort is alarmerend. De woekeraar houdt alle licht en zuurstof tegen en het watermilieu in de Paerdsdrink zelf én in de Vulensbeek wordt ernstig verstoord. Binnen enkele weken zal het waterschap de waterteunisbloem uit de beek verwijderen. Het waterschap vraagt aandacht voor de Waterteunisbloem omdat hij overlast en schade veroorzaakt. Het verwijderen en bestrijden van een dergelijke exoot kost tienduizenden euros per jaar!

Waterpest
In de vorige eeuw speelde er in de Nederlandse beken, sloten en kanalen een groot probleem door de massale aanwezigheid van een uitheemse waterplant, de zogenaamde waterpest. Deze kleine, ondergedoken waterplant kwam vanuit Amerika als vijver- en aquariumplant naar ons land, waarna ze door de mens in allerlei buitenwateren werd uitgezet. Omdat het water destijds vaak een voedselrijk karakter had, verliep de introductie zó succesvol dat de plant soms hele sloten en beken ging begroeien. Inheemse soorten werden verdrongen en de waterafvoer stagneerde, hetgeen tot wateroverlast leidde. Al snel kreeg het plantje dan ook de naam waterpest. Omdat het water de laatste tientallen jaren schoner is geworden en omdat het onderhoud van de beken is verbeterd, komt overlast door waterpest tegenwoordig minder vaak voor.

Waterteunisbloem
Een van de laatste nieuwkomers is de Waterteunisbloem. Een ecoloog van het Waterschap Roer en Overmaas trof deze Zuid-Amerikaanse gast enkele jaren geleden aan in de Vulensbeek bij Pey-Echt. Toen werd nog genoteerd: enkele vierkante meters. Bij het onderzoek in 2005 sloeg de schrik behoorlijk toe. Een beekvak blijkt over een lengte van meer dan 150 meter en een breedte van zon 10 meter helemaal te zijn dichtgegroeid met deze ene soort. Het is duidelijk dat ook de Waterteunisbloem tot een invasie kan leiden, waarvan de ecologische gevolgen aanzienlijk kunnen zijn. Onder de gesloten matten van drijvende vegetaties dringt geen licht door en wordt het water snel zuurstofloos. Van de diversiteit van het onderwaterleven blijft daar, met uitzondering van enkele slakjes en bloedzuigers, weinig over. De vraag is of het in Limburg met de Zuid-Amerikaanse Waterteunisbloem dezelfde kant op gaat als in Noord-Amerika, Frankrijk of België, waar deze exoot ook al hoog op de zwarte lijst met ongewenste planten prijkt.

Opschonen
Waterschap Roer en Overmaas zal binnen enkele weken de Paerdsdrink opschonen. Dit betekent dat alle planten, met wortel en al, verwijderd moeten worden. Er wordt nog bekeken of dit machinaal kan. Handmatig verwijderen levert waarschijnlijk het meeste resultaat op, maar is erg arbeidsintensief en dus kostbaar. Echter, één achtergebleven stukje plant start een nieuwe invasie. De verwijderde massa wordt afgevoerd en gecomposteerd, eveneens om nieuwe groei te voorkomen.

Gevaarlijke exoten
Het is nog maar de vraag of onze provincie nooit te maken krijgt met dichtgegroeide sloten en beken. De handel in exotische en snelgroeiende zuurstofplanten voor tuinvijvers gaat almaar door. En ook daarvoor dreigt het gevaar dat mensen het materiaal dat ze over hebben in de Limburgse wateren deponeren.
Het is van groot belang dat mensen zich realiseren dat vijverplanten,
-vissen en amfibieën niet in de Nederlandse natuur thuishoren. Alle goede bedoelingen ten spijt kan dit tot veel schade en overlast leiden, dat jaarlijks tienduizenden euros aan tegenmaatregelen kost.