Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond dient klacht in bij NMa
26-08-2005

U heeft in de vorig infos kunnen lezen dat werkgevers, verenigd in de VGT, besloten hebben om eenzijdig arbeidsvoorwaarden voor nieuwe medewerkers aan te passen. Dat hebben zij besloten naar aanleiding van het mislukken van het CAO-overleg. CNV Dienstenbond is daar erg boos over en heeft nu bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een klacht ingediend tegen de VGT.

CNV Dienstenbond vindt dat door eenzijdig arbeidsvoorwaarden voor nieuwe werknemers aan te passen concurrentiebeperkende afspraken op de werkvloer ontstaan. Dat is in strijd met de Mededingingswet. Vandaar dat we een klacht indienen bij de NMa. De ondernemingen aangesloten bij de VGT misbruiken met hun kartelafspraken de inkoopmacht van de VGT om goedkopere arbeidsvoorwaarden in te voeren. Nieuwe werknemers worden zo tegen slechtere condities aangenomen dan de oude werknemers die nog volgens de oude CAO worden beloond.

Bijvoorbeeld:

Oude werknemers

Nieuwe werknemers

Loon


-8%

Werkweek

35 uur

38 uur

Arbeidsduur

32 uur

38 uur

4 daagse werkweek

Ja

Nee

Toeslagen op Zondag

Ja

Nee

Dat betekent bijvoorbeeld dat als er nieuwe roosters gemaakt worden, de nieuwe (lees; goedkopere) medewerkers in toenemende mate zullen werken. De dure zondagen zullen niet meer door de "oude" medewerkers gewerkt worden, waarbij de toeslagen tot 200% kunnen oplopen, maar door de nieuwe, die drie keer goedkoper zijn. En zo zijn er nog een paar afspraken van de VGT. Bovendien ondermijnen deze maatregelen van de VGT in toenemende mate de werksfeer in de winkels en het vertrouwen in de ondernemingen. Hoe kan men voor gelijk werk zo afwijkend gaan betalen? Dat baart CNV Dienstenbond grote zorgen.

Wij vinden dat arbeidsvoorwaardelijke afspraken met vakbonden afgesproken moeten worden. Dan is er draagvlak en komen we tot afspraken die voor werkgever én werknemer voordelig kunnen zijn. Het eenzijdig opleggen van nieuwe arbeidsvoorwaarden zal onrust en instabiliteit in de winkel bij werknemers alleen maar vergroten.

U ziet, CNV Dienstenbond doet er alles aan om uw positie en arbeidsvoorwaarden in stand te houden. Wij komen op voor uw belangen. Daar heeft u recht op, daar bent u lid voor, zelfs als dat betekent dat wij collectief een klacht bij de NMa moeten neerleggen. Echter, uw ongeorganiseerde collega profiteert daar ook van, terwijl het ook hun arbeidsvoorwaarden zijn. Maak ze daarom lid! Hoe meer leden wij hebben, hoe beter en sterker wij staan. Met de bon op de achterkant kunnen zij lid worden.

Voor vragen en/of opmerkingen over deze Info, kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon: 023 5670615 of e-mail: f.monsma@cnvdibo.nl.