Gemeente Nuth


26-08-2005

Koninklijke Onderscheiding voor Jos Hermans uit gemeente Nuth

Op vrijdag 26 augustus 2005 om 15.45 uur zal burgemeester Headly Binderhagel een koninklijke onderscheiding uitreiken aan de heer Marie Jozef Hubert Gerard Hermans. De heer Hermans ontvangt deze koninklijke onderscheiding bij gelegenheid van zijn vijftig jarig jubileum als beeldend kunstenaar. In het gemeentehuis van Nuth, Deweverplein 1, zal de uitreiking plaatsvinden. Voor zijn verdiensten wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Verdiensten van de M.J.H.G. Hermans
De heer Hermans maakt als beeldhouwer al vijftig jaar kunst voor bedrijven en particulieren. Hij krijgt zowel uit het binnen- als buitenland opdrachten en verwierf daardoor nationale en internationale bekendheid. Hij werkt hoofdzakelijk met materialen van brons, staal en aluminium waarbij hij materialen hergebruikt. Zijn werken hebben vaak een symbolische betekenis. In vele gemeenten in Limburg zijn werken van hem te bewonderen, veelal monumentale beelden van grote afmetingen. Voorbeelden hiervan zijn onder meer de Mercurius (Gevleugelde Voet) te Nuth, gemaakt van de pijlers van de oude spoorbrug van Nuth (de eerste elektrisch gelaste brug van Nederland), de Leeuw te Nuth, het Oorlogsmonument te Nuth en het Mariniersmonument te Sittard. Daarnaast hebben vele bedrijven kunstwerken door hem laten maken, waaronder de PLEM te Maastricht (reliëf en fontein), de Liga fabrieken te Roosendaal (beeld), het Ziekenhuis Leiden (reliëfs), de Neerlandse Participatie Maatschappij te Amsterdam (20 beelden), het Lufthansa Hoofdkantoor te Keulen (reliëf) en Chateau Maas te Antwerpen (bronzen tors). Ook vervaardigde hij bronzen penningen voor diverse bedrijven waaronder Medtronic Maastricht en DSM Heerlen. Ook voor de EEG vervaardigde hij bronzen penningen. Door zijn werken heeft hij de kunst dichter bij de mensen weten te brengen.

Persoonlijke gegevens decorandus
De heer Hermans is geboren in 1930 te Nuth. Zijn adres is Zandbergweg 2, 6361 HM Nuth. Hij is gehuwd en vader van 2 zoons.