Productschap Diervoeder

26/08/2005

Implementatie Welzijnsvoer voor zeugen

Het welzijn van fokzeugen kan worden verbeterd door het verstrekken van een welzijnsvoer met een hoog gehalte aan fermenteerbare vezel. Veehouders en betrokkenen in de keten zoals de veevoerindustrie en dierenartsen staan positief tegenover het perspectief, maar zien soms knelpunten bij de implementatie van de uit onderzoek voortkomende kennis. Een goede mogelijkheid om deze nieuwe kennis met een stuk deskundige begeleiding te implementeren en mogelijke knelpunten weg te nemen is het opstarten van een netwerkproject.

Op 5 oktober 2004 heeft Productschap Diervoeder (PDV) samen met de Animal Sciences Group (ASG) een themabijeenkomst gehouden waar de resultaten van een succesvol meerjarig onderzoek werden gepresenteerd naar de ontwikkeling van een verbeterd welzijnsvoer voor zeugen (zie voor meer informatie www.pdv.nl onder Onderzoek en Bijeenkomsten; u vindt hier ook de samenvattingen en presentaties van de themabijeenkomst).

Het doel van het onderzoek was een betere onderbouwing te geven aan de bepaling in het Varkensbesluit van 1994, waarin gesteld wordt dat aan fokzeugen zonder biggen enig ruwvoer moet worden verstrekt. Vooral de optie hieraan te voldoen via het verstrekken van vezelrijk mengvoer is nader onderzocht. Uit het onderzoek is gebleken dat de verbetering van het welzijn (vermindering van oraal stereotiep gedrag) het niet zozeer vezel als zodanig wordt bewerkstelligd, maar vooral door zgn. fermenteerbare vezels.

Uit signalen vanuit de praktijk van de zeugenhouderij blijkt dat de resultaten van dit onderzoek door een deel van de zeugenhouders met succes worden toegepast. Anderen zijn tot nu toe terughoudend. Datzelfde geldt voor een deel van de voerproducenten.

PDV wil graag de implementatie van de onderzoeksresultaten stimuleren. Daarom worden belanghebbende verantwoordelijken (veehouders maar ook voerleveranciers) geattendeerd op de mogelijkheid van een netwerkproject in het kader van het Netwerken in de veehouderij. Voor meer informatie wordt verwezen naar www.verantwoordeveehouderij.nl, waar achtereenvolgens dient te worden aangeklikt Netwerken in de veehouderij en Netwerken in de Veehouderij 2006 zoekt nieuwe ideeën. In de daar verstrekte informatie staat o.a. vermeld: Het Ministerie van LNV zorgt voor financiële ondersteuning voor tenminste één jaar, Wageningen UR en andere organisaties leveren begeleiding in de vorm van netwerkbegeleiders en verschillende inhoudelijke deskundigen. Via deze website kunnen geïnteresseerden ook projectideeën aanmelden. De aanmeldingstermijn loopt tot 12 september 2005, 12.00 uur.

Het is PDV gebleken dat het onderwerp Welzijnsvoer voor zeugen uitstekend past binnen de kaders van een netwerkproject, en er daarom een grote kans is dat het idee (wanneer dit wordt aangemeld) ook zal worden gehonoreerd. Verder is van belang dat, i.t.t. een eerdere inschrijvingsronde, ideeën voor netwerkprojecten voor 2006 niet alleen door veehouders, maar ook door andere belanghebbenden (bijv. voerproducenten) kunnen worden ingediend.
PDV zou graag zien dat een aantal voerleveranciers, samen met een aantal zeugenhouders, van de mogelijkheid tot participatie in een of meer netwerkprojecten gebruik zouden maken, en zich daarvoor zouden aanmelden. Dit betreft zowel ondernemers die nog niet met de implementatie zijn gestart en daarbij graag begeleiding ontvangen, alsook ondernemers die er de nodige ervaring hebben met welzijnsvoer voor zeugen, en deze kennis graag met anderen willen delen.