IKON

IKON-televisie

zaterdag 27 augustus 2005

Nederland 1

20.27 - 21.06 uur: SPRAAKMAKENDE ZAKEN
Nieuwe reeks, nieuwe gasten, nieuwe spraakmakende zaken

Eerste van een nieuwe reeks van negen afleveringen van Spraakmakende Zaken, waarin Paul Rosenmöller steeds iemand te gast heeft die in het recente verleden kort in het nieuws is geweest met een 'spraakmakende' zaak. Rosenmöller komt samen met zijn gast terug op die zaak vanuit een ander, meer persoonlijk, perspectief. In het tweede deel van de uitzending wordt met de gast en met enkele mensen die bij de spraakmakende zaak betrokken waren gedebatteerd. Locatie is de Stadsschouwburg in Utrecht.

Aflevering 9: Bisschop Muskens
Bisschop Tiny Muskens staat bekend als de progressief liberale bisschop van Breda. Nu de witte rookpluimen zijn opgetrokken maakt de Rooms Katholieke Kerk de balans op. Hoe denkt Muskens over de spraakmakende pauswisseling binnen de kerk? Is de Duitse Benedictus XVI een waakhond van de doctrine? Muskens: "Hij stond niet op mijn lijstje. Ik had een Aziaat en een Italiaan en nog een Italiaan."

De bisschop is vooral bezorgd over de toenemende verloedering van de samenleving. Als mensen via de media de hele dag alleen maar platte onzin tot zich nemen, ontbreken de intellectuele en spirituele reserves die nodig zijn wanneer zich een echte crisis aandient. Maar zitten we daar niet al middenin? Paul Rosenmöller praat met de monseigneur.

In de aansluitende discussie gaat het over de toekomst van het religieuze landschap in Nederland. Eén God voor allen, of allen voor één God? En wat is de toekomst van de Islam in Nederland? Muskens: "We hebben de laatste jaren teveel de islam verbonden gezien met geweld en dat is jammer." Een discussie met, naast bisschop Muskens, Tweede Kamerlid en theologe Mirjam Sterk (CDA) en met Sadik Harchaoui, directeur van FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling.

Presentatie: Paul Rosenmöller; research: Saskia de Boer, Lotje Dercksen; Nicole de Haan, Henriëtte Smit, Robert Wichink; productie: Marie-Louise van Agtmael; regie: Eric Blom; eindredactie: Christof van Basten Batenburg

Mirjam Nieboer
IKON Communicatie
tel. (035) 6727101