Gemeente Utrecht


Gecorrigeerd bericht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht

11 augustus 2005


Leidsche Rijn ontdekken op de fiets of vanuit boot of bus.


Feestweekend 27 en 28 augustus in Leidsche Rijn Utrecht


Leidsche Rijn Utrecht viert in 2005 haar tiende verjaardag. Onder het motto 'Ontdek Leidsche Rijn' wordt dit in het weekend van 27 en 28 augustus gevierd op vele locaties in dit stadsdeel. Speciaal voor het feestweekend is een fietsroute samengesteld die leidt langs bezienswaardigheden op het gebied van architectuur en natuur en langs archeologische ontdekkingen. Daarnaast is er een uitgebreid cultureel programma, vele kinderactiviteiten en een woonmanifestatie waarop het actuele woonaanbod wordt gepresenteerd.

De route begint in Utrecht en leidt fietsers langs de Leidsche Rijn het nieuwe stadsdeel in. De fietsroute loopt dan verder door de wijken Langerak, De Woerd, De Meern, Veldhuizen en Vleuterweide. Geïnteresseerden in architectuur kunnen ook nog even Papendorp aandoen. Daarna vervolgt de fietser zijn weg langs het Leidsche Rijn park naar Vleuten, Terwijde, Het Zand en Parkwijk. De totale route is 25 kilometer lang, maar belangstellenden kunnen ook een deel van de route fietsen en op elk punt langs de route opstappen.

Historisch verleden
Langs de route zijn er veel activiteiten die vooral het historische verleden van dit stadsdeel benadrukken. Zo komen jonkheren, grenswachters en vikingen tot leven, die op verschillende locaties vertellen over hun belevenissen in Leidsche Rijn. Er is een archeologietentoonstelling in restaurant De Hoge Weide aan de Ab Harrewijnstraat en een Romeinse wachttoren van bamboe herrijst bij het Germanicushof. De plek waar deze torens 2000 jaar geleden ook stonden. Op zondag gaat de toren op spectaculaire wijze in vlammen op.

Cultuur
In het Leidsche Rijn Park treden zondag de Harmonie Vleuten en gastmuzikanten op met een muziekstuk van Leon Vliex, dat speciaal geschreven is voor Leidsche Rijn. Ook spelen zij een compositie voor zestig blazers. Merlijn Twaalfhoven, bekend van openingsstukken voor de Lowlands en de Amsterdamse Uitmarkt, componeerde dit stuk. Op zaterdag vindt in en rond de Paper Dome het Leidsche Rijn Festival plaats met theater, eten en drinken, kinderactiviteiten, sport en spel. Het festival sluit af met een optreden van de Boston Tea Party.

Gratis bussen en rondvaartboot
Het gehele weekend rijden speciale "Tien jaar Leidsche Rijn bussen" (twee Amerikaanse stadsbussen) door het stadsdeel. Ook vaart er een rondvaartboot drie keer per dag heen en weer over de Leidsche Rijn. Met op de achtergrond live muziek en onder genot van een hapje of drankje.

Woonmanifestatie en open-huizen-route
Op zaterdag presenteren projectontwikkelaars in het informatiecentrum Leidsche Rijn het nieuwe woningaanbod in Leidsche Rijn. Buiten staat een stand waar bezoekers meer informatie krijgen over de voorzieningen in Leidsche Rijn. Ruim twintig, zeer uiteenlopende woningen in verschillende wijken zijn dit weekend opengesteld voor bezoekers. De fietsroute brengt belangstellenden langs deze huizen. In één van de woningen aan de Operettelaan in Terwijde is een optreden van 'Vicky Vinex'.

Kinderactiviteiten
Voor kinderen is er ook veel te doen. Zij kunnen zich zaterdag vermaken in een 'knuffelfarm', een soort kinderboerderij bij het Informatiecentrum, en het Leidsche Rijn Festival. Op zondag kunnen zij schatgraven in een megagrote zandbak of ligt of onder professionele begeleiding van een beeldhouder meedoen aan een wedstrijd 'zandkastelen bouwen'. Tenslotte is er ook nog een workshop 'Bouw je eigen huis' in het Informatiecentrum op zaterdag en zondag.

De activiteiten in het kader van 'Tien jaar Leidsche Rijn' zijn een initiatief van het Projectbureau Leidsche Rijn van de gemeente Utrecht. Toegang tot alle attracties is gratis. Het volledige programma met aanvangstijden en locaties staat vanaf 15 augustus op www.leidscherijn.nl. Halverwege augustus krijgen de inwoners van Utrecht, Nieuwegein, Maarssen en IJsselstein een programmakrant in de bus. Hierin staat het hele programma, inclusief de fietsroute. Losse routekaarten zijn in het feestweekend verkrijgbaar bij het Informatiecentrum Leidsche Rijn (Verlengde Vleutenseweg 32a) en Mobilion (Groenewoudsedijk 2a).