Ingezonden persbericht


PERSBERICHT STROOM DEN HAAG

WELCOME TO FUSEDSPACE DATABASE
Kan nieuwe technologie de kwaliteit van de openbare ruimte verbeteren?

Tentoonstelling: 27 augustus t/m 9 oktober 2005 Opening: zaterdag 27 augustus 2005, 17 uur

De tentoonstelling Welcome to Fusedspace Database is een vervolg op de internetprijsvraag Fusedspace. In 2004 werden geinteresseerden wereldwijd opgeroepen om online ideeën in te sturen voor nieuwe toepassingen van informatie- en communicatietechnologie in de openbare ruimte. We kijken er niet meer van op als we op straat iemand tegen niemand zien praten. Overal kan informatie worden opgevraagd over het weer, de files of het oude pand waar we langs lopen. Technologie verandert niet alleen de manier waarop we de openbare ruimte gebruiken, maar heeft ook de virtuele uitbreiding hiervan veroorzaakt. Dankzij technologieen als internet, sms, mobiele telefonie, gps kunnen we vrijelijk informatie uitwisselen en een sociaal leven op het web ontwikkelen. We kunnen er mensen ontmoeten, een betekenisvolle positie innemen en gedachten uitwisselen. In onze eigen kamer is de wereld waarin we ons bewegen oneindig veel groter en drukker bevolkt dan wanneer we de straat op gaan.

De Fusedspace-oproep resulteerde in 307 inzendingen uit 38 verschillende landen. Een nominatie-jury selecteerde de 30 projecten die zij het interessantst vond en daaruit werden vervolgens door een 25-man sterke finale-jury de drie winnaars aangewezen. In de tentoonstelling Welcome to Fusedspace Database, verzorgd door Team Science Fiction (onder auspiciën van Jan van Eyck Academie Maastricht), worden nu alle 307 inzendingen getoond, niet alleen de winnaars en de genomineerden. Bezoekers kunnen met behulp van een streepjescodescanner of een database terminal een keuze maken uit diverse trajecten en op zoek gaan naar de projecten die het meest aansluiten bij hun persoonlijke interesse en betrokkenheid. Men kan luisteren naar samenvattingen, de originele teksten van de deelnemers en de juryrapporten lezen, en alle oorspronkelijke afbeeldingen bekijken. De database terminals bevinden zich binnenin drie kegelvormige bouwwerken die in de tentoonstellingsruimte staan opgesteld. Op de buitenwanden worden alle 307 inzendingen uitgebeeld.

De eerste prijs van Fusedspace ging naar Ulrika Wachtmeister uit Zweden. Haar idee, Transitions, voorziet in een openbare herdenkingsplek waar nabestaanden de as van hun overleden naaste kunnen uitstrooien. In plaats van grafzerken staan er ter nagedachtenis lichttoortsen die worden aangestoken als een memorial-site op internet wordt bezocht. Op die manier zijn de mensen die langs het fonkelende herdenkingsveld komen getuige van deze rouwverwerking-op-afstand. De tweede prijs was voor het Amsterdamse kunstenaarsduo Joes Koppers en Susann Lekas en de derde prijs voor Marcus Kirsch en Jussi Angesleva (Engeland en Ierland).

Aanvullende Fusedspace-activiteiten bij Stroom Den Haag aan de Hogewal 1-9:

Woensdag 14 september 2005, 20 uur:
Lezing met o.a. Joes Koppers en Susann Lekas (2de prijs winnaars); Thomas Lommee (genomineerde); Jouke Kleerebezem (jurylid)

Woensdag 28 september 2005:
Symposium Jan van Eyck Academie Maastricht

Fusedspace is een initiatief van Stroom Den Haag, SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte), Premsela Stichting voor Nederlandse vormgeving en De InformatieWerkPlaats, Den Haag; in samenwerking met V2_ Instituut voor de Instabiele Media, DEAF (Dutch Electronic Arts Festival), Doors of Perception, EPN (Electronic-highway Platform Nederland); en werd mede-gefinancierd door de Mondriaan Stichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gemeente Den Haag.

Stroom Den Haag
Hogewal 1-9, 2514 HA Den Haag
Tel. 070 3658985 Fax 070 3617962
Email: info@stroom.nl Website: www.stroom.nl
Openingstijden: woensdag t/m zondag 12.00-17.00 uur