PERSBERICHT - 2005-07-05

Grootste feest in de regio met 2000 evenementen in 80 plaatsen

Tien jaar 'Bauernherbst'in het Salzburgerland

Als de zomer in het SalzburgerLand zijn einde nadert, begint het hoogseizoen voor de echte levensgenieters. Dit is immers al tien jaar de tijd van het grootste feest in de regio: de boerenherfst of de Bauernherbst. Met meer dan 2000 evenementen wordt van 27 augustus tot 26 oktober in 80 plaatsen het einde van de zomer en het begin van het oogstseizoen gevierd.

Het vee wordt op feestelijke wijze van de Alm gehaald en er zijn talloze boerenmarkten. Ook culinaire hoogstandjes en volksmuziek zorgen er ieder jaar weer voor dat er een hoop te genieten valt, zowel voor bezoekers als voor de lokale bevolking. De jubileumeditie van de Bauernherbst staat dit jaar geheel in het teken van hout en hooi.

Hoofdthema 2005: hout en hooi
Dit jaar sieren hout- en hooisculpturen de plekken waar de Bauernherbst plaatsvindt. Boeren, meubelmakers, kunstenaars en timmerlieden demonstreren op indrukwekkende wijze hun vakmanschap. Een lust voor het oog. Op veel van de Bauernherbst-feesten kunnen bezoekers de geschiedenis van het houtbewerken ervaren, van traditionele methodes tot de modernste technieken.

Hout is voor de agrarische sector in de regio Salzburg een belangrijke grondstof. Zo komt een derde deel van de inkomsten van boeren voort uit de houtbewerking. Het andere gedeelte komt uit de melk- en vleesindustrie, waarbij hooi natuurlijk als voedermiddel een wezenlijk bestanddeel vormt. Reden genoeg dus om het gedroogde gras tot een thema te maken tijdens deze jubileumuitvoering van de Bauernherbst. De bezoekers van de Bauernherbst wacht een bonte mengelmoes van fascinerende activiteiten rondom het thema hooi: van hooien in grootvaders tijd tot reusachtige hooifiguren.

Cultuur en Culinair
Onder het motto "Feesten-Proeven-Cultuur" is er voor elk wat wils. Zo kan men op boerenmarkten en de Bauernherbst-feesten kennis maken met de traditionele cultuur van het boerenleven. Boerenambachten als "Patschen-machen" (het maken van huisschoenen),"Almkranzl-Binden" of "Holzschindl-schnitzen" hebben een lange traditie. Op veel plekken kunnen bezoekers toekijken of zelf meedoen. Bovendien zorgen muziekkapellen, hoornblazers en traditionele klederdrachten voor een passende stemming in de dorpen.

Regionale lekkernijen
Aangezien de tijd van de Bauernherbst ook oogsttijd is, mag het culinaire aspect natuurlijk niet ontbreken. De alpenweiden, bossen, wouden en meren leveren de beste ingrediënten voor regionale lekkernijen. Boerenproducten die aan huis verkocht worden staan door hun versheid en kwaliteit garant voor optimaal genieten. Op diverse plekken kunnen gasten oude gerechten die op de Bauernherbst-menukaart staan proeven, zoals "Kasnock`n im Pfandl", "Bauernbratl", "Pofesen" en "Vogelbeer Schnaps". Als het op een bepaalde plek bijzonder goed smaakt kan een stem van de klant de uitbater helpen aan de felbegeerde titel "Bauernherbst-Wirt des Jahres 2005" (Bauernherbst-waard van het jaar 2005).

Vrij toegang tot "Heimat"-musea
De Bauernherbst is een cultuurbelevenis van een bijzondere orde, die zijn wortels heeft in oude gebruiken. Deze traditionele en oude levenswijze komt men in de vele "Heimat"-musea op het spoor. Zaken als de dorpsgeschiedenis, oeroude gereedschappen en scenes uit traditionele levenswijzen worden met veel oog voor detail tentoongespreid. Hoe leefde men 1500 jaar geleden op een boerderij of hoe werkt een graanmolen? Verbaas uzelf en leer. De toegang tot de belangrijkste en meest attractieve musea van de Bauernherbst-plaatsen is bovendien gratis.

Meer informatie: www.bauernherbst.com