PERSBERICHT - 2005-07-13

Residentie Orkest en Nationaal Ballet maken 'Zwanenmeer' van slotgracht

Betoverend buitenconcert op Overijssels landgoed

Het laatste weekend van augustus vormt Havezate De Haere, rustiek gelegen tussen Deventer en Olst, opnieuw het decor voor een bijzonder openluchtconcert. Als het aan het Nationaal Ballet en het Residentie Orkest ligt, verandert de slotgracht van Kasteel De Haere op vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus in een zwanenmeer.

Met dit jaar voor het eerst twee concertavonden groeit het Slotgrachtconcert op De Haere uit tot een evenement van formaat. De oostelijke tegenhanger van het Amsterdamse Prinsengrachtconcert is al drie jaar goed voor enkele duizenden bezoekers en biedt in 2005 een programma dat dat van voorgaande edities overtreft.

Programma
Tegen de achtergrond van het fraai gerestaureerde landhuis worden voor de pauze hoogtepunten van diverse Italiaanse operas ten gehore gebracht m.m.v. de wereldberoemde sopraan Charlotte Margiono en tenor John Keynes. Na de pauze zijn delen van het Zwanenmeer van Tsjaikovski te beluisteren, waarbij de dansers van het Nationaal Ballet o.l.v. de vermaarde soliste Valerie Valentine de slotgracht omtoveren in een feeërieke ambiance. Na drie jaar Orkest van het Oosten, waarvan twee jaar met Jaap van Zweden, is het nu de beurt aan het Residentie Orkest o.l.v. de Braziliaanse dirigent Roberto Minczuk om het publiek twee fantastische avonden te bezorgen. Om aan de verwachte belangstelling tegemoet te komen is de voorverkoop van de kaarten (à 17,50) bij de VVVs in de regio en op internet (www.dehaere.com) inmiddels gestart.

In de weide
Op vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus is het landgoed open vanaf 17.30 uur en kan het publiek in de weide tegenover het kasteel, zich met eigen stoeltjes een plek verwerven. Vele honderden bezoekers hebben er een gewoonte van gemaakt voorafgaand aan het concert op de Haere te picknicken, om zo ook al van het inspelen te kunnen genieten.

Het concert zelf begint beide avonden om 20.30 uur en loopt naar verwachting tegen 22.00 uur ten einde. Het internationaal vermaarde Residentie Orkest staat bij dit vierde De Haere Slotgrachtconcert zoals gezegd o.l.v. de zeer getalenteerde Braziliaanse dirigent Roberto Minczuk (Sao Paolo, 1968). Als orkestleider zet hij graag de traditie voort om in deze niet alledaagse omgeving een breed publiek een onvergetelijke uitvoering voor te schotelen. Vanaf het bordes zal het orkest haar muzikale talenten uitstrooien over de natuurrijke uiterwaarden van de IJssel.

Met of zonder stoel kunnen de concertgangers al zittend in het gras volop genieten van een geweldig drieluik: cultuur, natuur en klassieke muziek. Iedere muziekliefhebber met oog voor cultureel erfgoed en landschappelijk schoon mag deze gelegenheid dan ook niet aan zich voorbij laten gaan.

Initiatief
Het Slotgrachtconcert is vier jaar geleden op initiatief van de familie Van Dedem, de bewoners van Havezate De Haere, tot stand gekomen. Inmiddels voorziet het Slotgrachtconcert in een grote behoefte en is het onder de bezielende leiding van Arthur en Alexandra van Dedem uitgegroeid tot een traditie waar velen lang tevoren reikhalzend naar uitkijken: een jaarlijks terugkerend buitenconcert in een ongedwongen sfeer op een toplocatie én toegankelijk voor een breed publiek. Op vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus zullen het monumentale huis, de landelijke omgeving en de symfonische klanken van het orkest weer perfect met elkaar in harmonie zijn.

Voorverkoop
Dankzij de medewerking van enkele sponsoren, overheden en fondsen is de organisatie erin geslaagd de toegangsprijs laag te houden. Volwassenen betalen 17,50 en kinderen (tot en met twaalf jaar onder begeleiding van ouders) hebben gratis toegang. Bij de prijs is ook het parkeergeld inbegrepen. Voor fietsers is er een stalling aanwezig. Kaarten zijn vanaf heden in de voorverkoop verkrijgbaar:


1. bij de VVVs in de wijde omgeving (o.a. Apeldoorn, Deventer, Zutphen, Zwolle, Raalte, Olst, Wijhe. Verder bij alle VVVs in Twente, Salland en het Overijssels Vechtdal).

2. via internet: www.dehaere.com

3. telefonisch bij Kunst & Cultuur Overijssel (KCO): 038 4225030. Na overmaking van het juiste totaalbedrag op bankrekeningnummer: 45.96.61.043 (ABN/AMRO) t.n.v. Stichting Kunst & Cultuur Overijssel o.v.v. De Haere Slotgrachtconcert 2005, 26 en/of 27 augustus worden kaarten binnen twee weken toegezonden.

Avondpicknick
Zowel vanuit de richting Deventer, Olst als Zwolle is via een adequate bewegwijzering het Landgoed De Haere (open vanaf 17.30 uur) te bereiken. Vanaf de parkeerplaats loopt u met uw plaid en/of klapstoel naar de weide rond de slotgracht, waar u zelf een plaats kunt zoeken. Een picknickmand kunt u zelf meenemen (glaswerk niet toegestaan, alleen plastic glazen en plastic flessen!), bijvoorbeeld om in deze bijzondere ambiance van een avondpicknick te genieten. Maar ook ter plekke zal er voorafgaand aan het concert en in de pauze gelegenheid zijn een drankje te kopen.

Noot voor de redactie,