Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Koos de Ronde beste Nederlander in Akense marathon

27/08/2005

Aken, 27 augustus 2005
Koos de Ronde heeft vandaag het beste Nederlandse resultaat neergezet in de drukbezochte marathon in het Aachener Wald. Met de zevende plaats zette de menner uit Hoogvliet ondanks een paar kleine foutjes een knappe prestatie neer. De marathon werd gewonnen door de Zwitser Werner Ulrich, voor zijn landgenoot Daniël Würgler en de Zweed Fredrik Persson. Ysbrand Chardon (Schipluiden) en Mark Weusthof (Rossum) kwamen iets tekort in dit zware onderdeel en eindigden op de respectievelijke negende en tiende plaats.

Koos de Ronde eindigde weliswaar als beste Nederlander, maar was niet helemaal tevreden over zijn prestatie: ` In hindernis 4 verloor ik veel tijd nadat ik eerst de E-poort en daarna de F-poort miste, waardoor ik twee keer een langere weg moest rijden. Het traject naar hindernis 4 toe liep door weiland met een zware bodem, waardoor deze hindernis extra zwaar was. De rest van de hindernissen liep mijn span goed, maar het had overal wat sneller gekund. Ik ben wel heel tevreden over mijn paarden, maar een hogere klassering zat er vandaag niet in,' vertelt De Ronde. Ook Ysbrand Chardon had vandaag zijn dag niet. De drievoudig Wereldkampioen had zijn beste marathonpaarden ingespannen, maar kwam in het Akense bos niet verder dan plaats negen. `Het liep gewoon niet,' licht Chardon toe. `Ik heb vastgezeten in de hindernissen 3 en 4 en ook in de rest van de hindernissen kwam ik niet in het juiste ritme. Je hebt af en toe van die dagen waarop het niet loopt en vandaag was er zo een!'
Mark Weusthof zette een aantal snelle tijden neer, maar verloor in de waterhindernis kostbare seconden nadat hij twee maal een extra volte moest rijden.
Chardon's concurrent Michael Freund (Duitsland) was daarentegen zeer tevreden met de 11e plaats in de marathon, die onder een heerlijk zonnetje werd verreden. De marathon is niet het sterkste onderdeel van de drievoudig Wereldkampioen, maar Freund was blij dat hij de schade (verschil van punten op zijn collega's) beperkt kon houden. De in Duitsland zeer populaire menner moest zijn plaats in het individuele klassement afstaan aan Ulrich, maar het verschil betreft minder dan een punt waardoor het zondag tijdens de afsluitende vaardigheidsproef zeer spannend zal worden. Ysbrand Chardon staat momenteel op de derde plaats, Koos de Ronde is gestegen naar de 8e plaats in het tussenklassement, terwijl Mark Weusthof de 16e positie bezet.

Na twee wedstrijdonderdelen staat het Nederlandse team op de derde plaats in het landenklassement, dat wordt aangevoerd door Duitsland en met Zwitserland op de tweede plaats.
Bron: KNHS/CVT

www.chioaachen.de/SPORT/Fahren.asp