TNS NIPO

Foto

Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

27 augustus 2005

Kabinet handelt volgens Nederlandse kiezer vooral uit eigenbelang

Lastenverlichting legt kabinet geen windeieren

De door het kabinet aangekondigde maatregel, dat er 1,5 miljard euro extra uitgetrokken zal worden voor lastenverlichting, is door veel Nederlanders sceptisch ontvangen.

Drie op de vijf Nederlandse kiezers denken dat het kabinet de maatregel uit eigenbelang heeft aangekondigd: twee op de vijf Nederlanders denken dat de maatregel bedoeld is om het vertrouwen in het kabinet te herstellen (40%), en één op de vijf Nederlanders denkt dat de lastenverlichting is aangekondigd omdat de gemeenteraadsverkiezingen op komst zijn (20%). Negentien procent van de Nederlanders denkt dat het kabinet de maatregel nu heeft aangekondigd om de Nederlandse economie een impuls te geven.

Dat laatste zou nog wel eens kunnen tegenvallen. De aangekondigde maatregel brengt de Nederlanders namelijk niet in beweging om nu al bepaalde consumentengoederen te kopen, die men zonder lastenverlichting niet zou hebben gekocht. Eén op de vijftig Nederlanders geeft aan in de buidel te tasten, een zeer ruime meerderheid doet dat dus niet (98%).

Bovendien denkt een meerderheid van de Nederlanders (76%) dat de lastenverlichting henzelf geen financiële voorspoed zal brengen. 'Eerst zien, dan geloven', lijkt het devies te luiden. Eén op de vijf Nederlanders (19%) verwacht er wel op vooruit te gaan, en wel met 6,4%.

Ondanks de aangekondigde lastenverlichting heeft nog altijd 75 procent van de kiezers weinig vertrouwen in de verrichtingen van het kabinet. Mogelijk is de aangekondigde lastenverlichting een eerste stap naar nieuw vertrouwen: vorige maand immers, gaf 77 procent van de kiezers aan weinig vertrouwen te hebben. Het CDA en de VVD lijken door de aangekondigde maatregel bovendien wat in de kiezersgunst gestegen, al blijven beide partijen op (fors) verlies staan ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van 2003.

C4903 | TNS NIPObase (CATI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op vrijdag 26 augustus 2005. In totaal zijn 600 kiesgerechtigde Nederlanders ondervraagd.

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/ RTL Nieuws vermelden.

Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Remco Frerichs (tel: 020 522 54 79).