Time : 10:58:23 AM
Date : Monday, August 22, 2005
Sender Name: vzw Poëziezomers

DICHTERS EN VAYA CON DIOS TIJDENS DE CODADAG TE WATOU op 28/08

De 25ste editie van de Watouse POEZIEZOMER laat zich makkelijk evalueren: inhoudelijk werd het een "hoogzomer", de belangstelling uit Nederland is duidelijk gegroeid en zowel Franstalig België als Noord-Frankrijk hebben Watou ontdekt.
Het negeren van de rigide eentaligheid heeft een duidelijk effect gehad. Ook de strakke integratie van de beeldende kunst en de huidige politiek als "gevoelig shot engagement in de bucolische omgeving"(cfr Ch. Pattyn) hebben de 25ste editie een duidelijk profiel gegeven. Door de poëzie uiterst secuur uit te lichten en die weer te laten verdwijnen via legstenen kunnen die verzen zich haast moeiteloos associëren met het thema "Nous le passage".

De 25ste editie negeerde radicaal het "retrospectieve". Op 28 augustus wordt dat kwarteeuw "serendipiditeit" toch even gefêteerd. Poëten die gedurende de laatste 25 jaar een belangrijke rol binnen het Nederlandse taalgebied speelden/spelen lezen uit eigen werk: o.a. Hugo Claus, Eva Cox, Piet Gerbrandy, Eva Gerlach, Stefan Hertmans, Roland Jooris, Anton Korteweg, Leonard Nolens, Miriam Van hee, Menno Wigman. Het laatste kwarteeuw meanderden stromingen en vervaagden even vlug. Thomas Vaessens (literatuurhistoricus, Univ.A'dam) schreef onlangs: "Waarom zou poëzie die de inzet is van een richtingenstrijd beter zijn dan poëzie die dat niet is? Wat we ons wel kunnen afvragen, is of het ontbreken van een dominante stroming in de poëzie van vandaag tot gevolg heeft dat er veel verschillende soorten poëzie
naast elkaar staan."

Er is op de Codadag ook een bijzonder muzikaal intermezzo: Dani Klein brengt met een kernbezetting van Vaya Con Dios enkele chansons geënt op poëzie.

PRAKTISCH
Codadag 28/08 Sint-Bavokerk Watou om 15uur
ticket Codadag: ¤ 12
combi-ticket Codadag + bezoek tentoonstelling Poëziezomer: ¤ 17 De tentoonstelling is die dag toegankelijk van 10u. - 20u30.

RESERVATIE & INFO:
°telefonisch: 057/38 80 93
°via het inschrijvingsformulier op www.poeziezomerswatou.be °per mail: info@poeziezomerswatou.be

De Codadag wordt gerealiseerd met de financiële steun van de Provincie West-Vlaanderen (n.a.v. 50 jaar Dienst Cultuur)